La música centra la programació del mes de setembre del VICCC

"Repassant VicSona", "Espais efímers de la música" i "Grans" són les exposicions fotogràfiques i el documental que es poden veure a partir d'aquesta setmana

Redacció Osona.com
31 d'agost del 2016
Actualitzat el 02 de setembre a la 13:55h

Imatge de la mostra «Repassant VicSona». Foto: VICCC


La música es converteix en l’eix central de la programació d’aquest mes de setembre a Vic. Amb motiu del VICCC 2016, Vic Capital de Cultura Catalana, i coincidint amb l'arribada del Mercat de Música Viva de Vic del 14 al 18 de setembre, a partir d’aquesta setmana es podran veure unes exposicions que capten l’essència de la música, des d’exposicions fotogràfiques fins a la projecció d’un documental on és més important el que escoltem que el què veiem. 

Repassant VicSona. Exposició fotogràfica

Repassant VicSona és un recull de fotografies de les darreres edicions d'aquesta mostra amb un recorregut pels concerts que s'hi han fet. Hi ha participat grups que després s'han consolidat o que s'han transformat en altres de nous, però també alguns que després no han continuat i que han quedat en allò que un dia van ser. Tots, però, són o han estat ingredients d'una escena musical rica i diversa, que aquestes imatges volen rememorar.

A l'exposició hi trobareu noms coneguts, des de Nyandú o Bonobos a Núria Graham, però també formacions efímeres o menys reeixides. En alguns casos, les fotografies poden servir per recuperar records i moments que corrien el risc de caure en l'oblit. En d'altres, en canvi, s'evidencien els antecedents de músics que amb el temps han esdevingut exitosos i que, en el seu moment, van aprofitar l'oportunitat que se'ls oferia per mostrar-se i donar-se a conèixer.

Inauguració: Divendres 9 de setembre a les 19.00 h al VicJove

Espais efímers de la música de Fede Nieto. Exposició fotogràfica

Els espais efímers de la música són espais de pas, temporals i irrellevants; camerinos, bambolines, backstage, tarimes que es muten al matí i es desmuntaran un cop acabat l'espectacle, escenaris de teatres utilitzats centenars de vegades per altres, on hi ha la clara línia que distingeix l'indret del no-indret: l'extrem de l'escenari, el graó de la tarima, els centímetres de terra que els separa del públic.

Els espais que retrata aquesta exposició són els no-espais definits per l'antropòleg Marc Augé: "Si un espai pot definir-se com un indret d'identitat, relacional i històric, un espai que no pot definir-se com un espai d'identitat ni com relacional ni com històric, es definirà com un no-espai." L'exposició es localitzarà en dos espais, per una banda al Seminari de Vic i per l'altra a l'Espai Romeu:

LP (Long Play): L'exposició al Seminari està concebuda com un disc d'onze temes. La mostra manté una coherència estètica retratant onze històries diferents amb els músics com a fil conductor. Instants que amaguen reaccions, conversacions i pensaments durant el procés de treball d'un músic.

Cara B: L'exposició a l'Espai Romeu està concebuda com la cara del disc on hi ha el material inèdit, les rareses, els temes que no apareixen a l'àlbum oficial. Tot comença i acaba, amb la imatge d'un concert on músics i públic viuen un moment gairebé de catarsi. Però què passa abans d'aquesta imatge? Què passa abans que s'encenguin els llums de l'escenari? Com és el moment abans d'aquest moment?

Inauguració: dimecres 7 de setembre a les 19.00 hores a l'Espai Romeu i a les 20.00 hores al Seminari

Grups de Daniel Feixas. Documental – Col·lecció DocuVICCC

Grups és un documental musical que vol ser un homenatge a les pel·lícules concert, on és més important el que escoltem que el què veiem. Grups és un concert de petites peces audiovisuals localitzades en qualsevol lloc de la plana de Vic, que emprant la tècnica del "cine directe", ja que està íntegrament rodat i gravat amb so directe. En alguns casos, escoltem versions inèdites de grups de la nova escena musical catalana com Núria Graham, La iaia, Nyandú, Oques grasses, Els Catarres, entre d'altres.

Grups també va més enllà i documenta un canvi generacional. A partir de converses i reflexions entrellaçades de músics de diverses generacions, descobrim diferents punts de vista sobre creativitat, idees i gustos musicals i com actualment, la moguda cultural i musical passa inevitablement per internet i les xarxes socials. Un documental, dedicat a la música que es fa a la nostra comarca, que forma part de la col·lecció DocuVICCC.

Inauguració: dijous 8 de setembre de 2015 a les 21.00 hores a l'ETC (espai de teatre i cinema)
Arxivat a