El repte d'il·luminar tota la plaça Major de Vic de la Marxa dels Vigatans, cada cop més a prop

Es preveu repartir unes cinc mil varetes lluminoses entre el públic | Enguany la celebració s'avança un dia i serà el 9 de setembre

Marxa dels Vigatans de l'any passat.
Marxa dels Vigatans de l'any passat. | José M. Gutiérrez
Redacció Osona.com
25 d'agost del 2016
Actualitzat a les 9:25h
La Marxa dels Vigatans celebra enguany la seva catorzena edició amb el repte d'il·luminar tota la plaça major de Vic. Hi ha dues novetats importants: fer més participatiu l'esdeveniment amb la màxima implicació del públic i l'avançament de la data de celebració, que passa del 10 al 9 de setembre. Aquest any, a més de la trentena de torxes que portaran les columnes dels pobles, es repartiran varetes lluminoses per tot el públic que hi haurà a la plaça.

Tot i així, per poder tenir aquesta vareta s'ha de fer una inscripció prèvia a través del seu web. Els organitzadors -Òmnium Cultural- ja ha visitat diferents pobles de la comarca per explicar als habitants l'acte. Així doncs, si bé l'any passat la llum de la Marxa només provenia de les torxes, enguany s'espera il·luminar tota la plaça. Sota el lema 'Il·lumina la Marxa dels Vigatans. Reserva la teva torxa', es preveu repartir unes 5.000 varetes lluminoses entre el públic.

La marxa s'avança un dia i es farà el 9 de setembre. Des de l'organització, van explicar en la presentació que el canvi és puntual i que es deu al fet que l'11 de setembre cau en diumenge i tenien que si es feia dissabte, la participació baixaria.
 

Jaume Bernadet, Anna Erra i Miquel Pla en la presentació. Foto: Albert Alemany


Per segon any consecutiu la companyia Comediants és l'encarregada de la direcció artística de la Marxa dels Vigatans. L'espectacle serà similar al de l'any passat amb l'entrada de torxes a la plaça Major de Vic pels set carrers que hi donen accés. Els pobles entraran pels set carrers emulant, de manera simbòlica, les set portes que antigament donaven entrada a la ciutat de Vic. Cada columna estarà representada per un penó o un personatge històric relacionat amb cada municipi.

Felip V tornarà a Vic, amb un "virus superborbón", tal com va avançar Jaume Bernadet dels Comediants. Així doncs, segurament hi haurà clons de Felip V per la plaça Major de Vic aquell dia. La cançó final serà Anem tancant les portes a la por de Brams, cantada per Titot.

En l'espectacle es continuarà amb els personatges homenatjats que són una persona gran osonenca o establerta a la comarca que s'ha distingit per la seva tasca a favor de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social; una persona nouvinguda; i un infant, que representa les generacions que recolliran el llegat d'avui.

La Marxa dels Vigatans va néixer l'any 2003 amb la voluntat de renovar i impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la comarca d'Osona i també recordar els fets de 1714. Al llarg de les catorze edicions, la Marxa ha evolucionat des d'una tradicional marxa de torxes fins a un model més participatiu, simbòlic i estretament vinculat als fets històrics de la comarca. En l'edició de l'any 2015 va haver-hi prop de 3.000 participants, un total de 1.050 persones a escena, 25 columnes provinents de 25 pobles diferents, més de 60 entitats implicades i 130 voluntaris.

La Marxa dels Vigatans és el preludi de la Diada de l'Onze de Setembre, que enguany se celebra en cinc punts diferents de Catalunya. De la comarca d'Osona, que li toca desplaçar-se a Berga, sortiran cent trenta autobusos.
 

Reserva la teva torxa o vareta lluminosa

Arxivat a