Vic preveu acollir una vuitantena de persones refugiades al setembre

Provenen del Líban i s'allotjaran al Seminari de Vic

19 d'agost del 2016
Actualitzat el 23 d'agost a les 17:53h

La reunió d'aquest divendres al matí Foto: Carles Fiter


L'Ajuntament de Vic preveu acollir una vuitantena de persones refugiades a partir del cinc de setembre. La notificació va arribar al consistori per sorpresa a principis d'aquesta setmana. Tal com explica l'alcalde accidental de Vic, Toni Serrat, provenen del Líban i s'allotjaran al Seminari, un mínim de sis mesos.

La ciutat de Vic té designades un total de 41 persones, però n'acollirà el doble perquè les quaranta que havien d'anar a Manresa, no tenien les infraestructures a punt. Un cop estiguin llestes les instal·lacions es desplaçaran a la capital del Bages.

Serrat ha explicat que "no vol dir que vinguin totes el mateix dia" i ha remarcat que preferirien que vinguessin de forma esglaonada per una millor atenció, tot i que, encara "no se sap com anirà". El que sí que ha confirmat l'alcalde accidental és que hi ha el compromís de no separar les famílies en municipis diferents.

Aquest divendres al matí s'han reunit l'Ajuntament de Vic, la Generalitat, responsables del Seminari, la Creu Roja, l'ONG Dianova (l'organització que el Ministeri de Treball li ha delegat l'arribada de refugiats). En aquesta trobada d'urgència, s'ha parlat de com s'ha de produir l'acollida d'aquestes persones. "Vam creure oportú convocar aquestes entitats per saber què significava acollir persones refugiades" ha dit Serrat.

Tot i que l'adjudicació dels refugiats és de l'ONG Dianova, el regidor de Benestar i Família, Educació i Hisenda Àlvar Solà ha explicat que des de Vic tenen la sort de tenir una taula de refugiats constituïda, "amb persones disposades a col·laborar". Solà ha remarcat que és "un tema de ciutat", on "la majoria del consistori vol que surti bé". D'altra banda, Toni Serrat ha remarcat que des de l'ajuntament estan exigint a l'organització responsable de l'adjudicació que ho volen seguir molt de prop.

Pel que fa als nens que arribin en aquestes famílies, "s'hauran d'escolaritzar de la mateixa manera que es fa amb els nens que venen durant el curs d'altres països i no saben ni català ni castellà" ha dit Solà.

Un any després que diversos municipis d'Osona fessin els primers passos per acollir refugiats, aquest setembre arribarà el primer grup a la comarca. Vic per a Tots va portar una moció al ple municipal el setembre de l'any passat per acollir refugiats de guerra de Síria a la ciutat, que es va aprovar per majoria.
 

Una família de refugiats sirians salta la valla d'Hongria Foto: Sergi Cámara

Arxivat a