Generalitat, Consell Comarcal i ajuntaments d'Osona fan pinya per les càrnies

En la reunió han tractat el model de les cooperatives en aquest sector | Dolors Bassa ha destacat que les conclusions que surtin de les taules de concertació seran "vinculants"

Minuts abans de la reunió de treball amb els representants
Minuts abans de la reunió de treball amb els representants | Carles Fiter
01 d'agost del 2016
Actualitzat a la 13:40h
La consellera de Treball, Afers socials i Famílies Dolors Bassa ha estat aquest dilluns al matí a l'Ajuntament de Vic per reunir-se amb els municipis que tenen els principals escorxadors de la comarca d'Osona (Vic, Santa Eugènia de Berga, Sant Vicenç de Torelló i l'Esquirol) i tractar el tema de les cooperatives de les càrnies. En aquest sentit, tant el Consell Comarcal d'Osona com els ajuntaments han valorat molt positivament aquesta trobada i han remarcat la necessitat de "dignificar" el treball en aquest sector.

La consellera Bassa ha destacat la importància d'aquest sector a Osona: "hi ha més de 8.000 treballadors". Bassa ha reconegut la problemàtica que hi ha en aquest sector i, per això "hem fet una Taula de Concertació amb patronals i sindicats". En aquesta "hi ha molts punts a tractar", però la consellera ha destacat que de les conclusions que en surtin han de ser aplicables, vinculants, que limiti el número de cooperativistes en relació als treballadors de règim general, etc.

De moment, com ha avançat la consellera, "hi ha consens, ja que s'ha determinat que les conclusions que surtin d'aquesta taula, seran vinculants". "Això és molt important" ha remarcat Bassa. "Quan tinguem tots aquests punts, podrem dir que es pot aconseguir per concertació un conveni laboral de marc de treball". Això, "ha de permetre dignificar els llocs de treball i que les empreses siguin el màxim de competitives possibles". Bassa ha explicat que no hi ha un calendari previst per posar en marxa el conveni català i ha detallat que en aquests moments s'estan treballant normes específiques a través de la Taula de Concertació.

Des del més d'abril ja hi ha aquestes trobades entre els representants de sindicats i patronals. De cara al setembre, es crearà un grup de treball per analitzar els centres de treball. "Amb l'acord hem d'aconseguir a establir el percentatge que podrien tenir de cooperatives" ha explicat Bassa. "El més important és que la gent que treballa en cooperatives ho faci amb condicions al màxim de dignes possible" ha conclòs.
 

Dolors Bassa i Anna Erra d'esquena, amb els alcaldes dels municipis afectats i la delegada del govern de la Catalunya Central Laura Vilagrà Foto: Carles Fiter


D'altra banda, des del Consell Comarcal, el seu president Joan Roca ha destacat que "l'empresa és molt important a Osona pels llocs de treball i pel PIB que genera", però "hem de ser capaços de dignificar el treball". Roca ha remarcat que han d'anar "tots a una" per identificar el problema i les accions a fer. A més, ha afegit, que el "problema de les càrnies no és només d'Osona, és a nivell català".

Pel que fa als ajuntaments afectats ha valorat positivament aquesta trobada, ja que era un dels objectius de l'anterior trobada entre aquests quatre municipis. L'alcaldessa de Vic Anna Erra ha destacat que cal actuar amb les "males praxis" de les cooperatives. L'alcaldessa de Santa Eugènia Anna Franquesa ha explicat que tot i que "el camí és llarg i gens fàcil", aquesta trobada "és un pas endavant". Èric Sibina, alcalde de Sant Vicenç de Torelló, ha remarcat la importància "les sinergies entre municipis". I finalment, l'alcalde de l'Esquirol, Àlex Montanyà ha destacat que han de fer "front comú" per solucionar la problemàtica.
 

Dolors Bassa firmant el llibre d'honor de l'Ajuntament de Vic Foto: Carles Fiter

Arxivat a