La gestió de Dòniga al capdavant de Fires i Mercat encén el ple de Vic

Dòniga interposa una querella criminal contra Capgirem Vic per les acusacions de l'episodi de les parades del Mercat Medieval | El ple aprova per unanimitat tots els dictàmens, entre aquests un pla per la igualtat per raó d'orientació sexual i per la igualtat de gènere

Benjamí Dòniga contestant els precs i preguntes d'ERC i Capgirem
Benjamí Dòniga contestant els precs i preguntes d'ERC i Capgirem | José M. Gutiérrez
28 de juliol del 2016
Actualitzat el 29 de juliol a les 8:53h
El ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dimecres va estar marcat per la gestió de Benjamí Dòniga al capdavant de l'OFIM (Oficina de Fires i Mercats). No va ser fins a l'apartat de preguntes quan la tensió va envair el ple. Capgirem Vic va demanar a l'alcaldessa la destitució del regidor de l'equip de govern Benjamí Dòniga (PSC) de Fires i Mercats.

Ja es preveia un ple tens, ja que anteriorment Capgirem Vic havia emès un comunicat demanat la dimissió de Dòniga. La tensió es remunta a l'última Junta de l'OFIM del passat 18 de juliol, on es va canviar l'ordre del minuts abans de la convocatòria.

En aquest nou ordre del dia apareixia en l'apartat d'informes (on només s'ha de donar comptes) un conveni entre l'OFIM i l'Associació Clúster Agroalimentari de Productes Típics de Muntanya. Això significava que les empreses que en formessin part tindrien un descompte per assistir a les fires que s'organitzen a la ciutat. En la mateixa reunió es va demanar la nul·litat del conveni i no va prosperar.
 

Capgirem Vic durant el ple de Vic Foto: José M. Gutiérrez


Va encetar el tema, ERC Som Vic en l'apartat de precs, on Joan Ballana va demanar un informe al servei jurídic de l'OFIM o de l'ajuntament "per analitzar si aquestes accions s'ajusten a dret o no". En el mateix sentit, però amb una intervenció més dura i contundent, Marc Barnolas de Capgirem Vic va demanar "quins criteris i motius van portar el regidor Dòniga a actuar d'aquesta manera".

Barnolas va qualificar la situació de Fires i Mercats com a "preocupant" i que "la magnitud del desastre" era evident. El regidor de Capgirem va dir en el ple que havia estat "una idea de bomber" posar Dòniga al capdavant per la mala gestió que estava fent a l'OFIM. Per això, va demanar a l'alcaldessa que fes "un exercici de responsabilitat" i que destituís a Benjamí Dòniga al capdavant de Fires i Mercats.

En la seva defensa, Dòniga va explicar que com que el conveni havia generat tanta polèmica, s'anul·lava i que ja es tornaria a negociar al setembre. "Simplement era una gestió administrativa" va dir el regidor.

Tot i així, a mesura que anava pujant el to de les acusacions durant el torn de precs i preguntes, Dòniga va dir que es tractava d'un "atac" contra la seva persona i el seu partit, i que no pensava dimitir si l'alcaldessa no ho creia convenient.

Per acabar, Dòniga va dir que havia presentat una querella criminal contra Joan Coma Roura i el seu partit, per les acusacions que feia Capgirem sobre les parades del Mercat Medieval que presumptament havien afavorit a un seu familiar.

L'alcaldessa va sentenciar que a dia d'avui, Dòniga seria el president. Anna Erra va considerar un atac personal cap a Dòniga i alhora va criticar les paraules dels portaveus de Capgirem pel seu "to destructiu d'oposició".
 

Tots els dictàmens van ser aprovats per unanimitat Foto: José M. Gutiérrez


Igualtat per raó d'orientació sexual i per la igualtat de gènere

La disputa no es va efectuar fins al torn de precs i preguntes, que tanquen el ple. Abans, però, dels set dictàmens presentats: un no va prosperar i la resta es van votar per unanimitat. Per tant, la situació amb què es va iniciar la convocatòria contrastava radicalment amb la del final.

Els dictàmens més destacats van ser l'aprovació del Pla marc per la igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere, i el Pla d'igualtat de gènere a Osona. Ambdós plans ser molt celebrats per tots els partits que formen el ple de l'Ajuntament de Vic

D'altra banda, també es va aprovar el projecte per a l'ampliació del parc de Santa Anna per l'elimnació del carril de gir entre l'avinguda dels Països Catalans i el carrer de Josep M. Pallàs.

Franquisme, ocells i economia crítica

Pel que fa a les tres mocions presentades, només en van prosperar dues. La primera, presentada per ERC-Som Vic, es tractava d'una condemna del franquisme i de suport a les causes contra els crims comesos. Si bé, ja se n'havia aprovat una temps enrere, aquesta vol remarcar uns objectius més específics. Tots els partits van votar a favor excepte Plataforma Vigatana.

ERC-Som Vic també va presentar una moció per una campanya de difusió i sensibilització de la fauna ornitològica de la ciutat de Vic i la instal·lació de menjadores d'ocells en parcs, places i patis d'escola. La moció, que va acollir les esmenes de l'equip de govern, va prosperar amb tots els vots a favor.

L'última, presentada per Capgirem Vic, demanava una educació en economia crítica i plural als centres educatius de la ciutat. La moció no va tirar endavant: l'equip de govern i Plataforma Vigatana hi van votar en contra; i ERC-Som Vic i Vic per a Tots es va abstenir.
 

Benjamí Dòniga durant el ple Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a