El Festival BBVA de Cinema de Muntanya homenatjarà Krzysztof Wielicky

Wielicky va ser el primer en coronar l'Everest | El certamen també reunirà les imatges més sorprenents de la fauna del Pirineu fetes per Eudald Solà

ACN
24 de juliol del 2016
Actualitzat el 26 de juliol a les 15:51h

Presentació del Festival de Cinema de Muntanya. D'esquerra a dreta: Dani Guardiola, Santi Vivet, Joan Salarich i Belén Latorre Foto: Torelló Mountainfilm


La 34a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, que se celebrarà de l'11 al 20 de novembre, homenatjarà l'alpinista polonès Krzysztof Wielicky, pioner de les ascensions hivernals a l'Himàlaia. És l'home que va coronar per primera vegada l'Everest a l'hivern, l'any 1980. El festival ha donat a conèixer aquest dijous algunes de les novetats, entre les quals s'hi troba l'exposició central del certamen, que reunirà les imatges més sorprenents de la fauna del Pirineu fetes per Eudald Solà.

També es manté el Premi Periodisme, digital i escrit, que vol posar en valor els continguts vinculats amb el món de la muntanya, ja sigui des de la vessant més esportiva, divulgativa, social o cultural. D'altra banda, també s'ha formalitzat el conveni de coorganització i patrocini entre la Fundació del festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA.

Després que l'any passat Torelló es convertís en amfitrió de la 'International Alliance for Mountain Film' i escenari per entregar el seu guardó anual, aquest any el Festival BBVA de Cinema de Muntanya recupera un altre cop la sessió d'homenatge. Aquest novembre recaurà a mans de l'alpinista polonès Krzysztof Wielicki, un dels alpinistes referents de l'himalaisme de finals del segle XX. És l'home que va coronar per primera vegada l’Everest a l’hivern (1980). De fet, va ser pioner en diverses expedicions hivernals com la del Kangchenjuga (1986) amb Jerzy Kukuczka, i el Lhotse, que va conquerir en solitari.

Nascut el 1950 a Ostrzeszów, Wielicki és també el cinquè home en assolir els catorze vuit mils del planeta. Així, el 1984 va fer cim al Broad Peak en un dia i el Manaslu per una nova via; el Makalu (1986) i els Gasherbrum I i II (1995) els va escalar en estil alpí; el Dhaulagiri (1990) en solitari i en menys de setze hores, i el Shisha Pangma el va escalar el 1993 en solitari, per una nova ruta i en menys de 24 hores el 1993. El darrer vuit mil va ser el Nanga Parbat el 1996, en solitari. El proper hivern té previst liderar una expedició per ascendir el K2, el darrer dels vuit mils encara no escalat a l'estació freda.

Amb l'homenatge d'aquest any, Wielicki serà el segon cop que trepitja Torelló. Ja hi va ser el 2007, amb motiu del 25è aniversari del Festival, per participar en taules rodones especialitzades als costat dels millors alpinistes del món. L'acte d'homenatge serà el dijous 17 de novembre dins de la sessió de cinema de la nit.

Exposició fotogràfica: la fauna al Pirineu

Les fotografies més sorprenents de la fauna del Pirineu, sobretot de l'Oriental, protagonitzaran l'exposició central del 34è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La mostra ensenyarà una cinquantena d'instantànies del fotògraf Eudald Solà, que es podran visitar durant els dies del certamen al Teatre Cirvianum. Amb aquesta exposició, el Festival vol retre un reconeixement públic a la tasca fotogràfica de Solà, amic i habitual del certamen torellonenc. De fet, l'any 1997 les seves fotografies sobre ocells ja van ser presents al Festival. Nascut a Torelló el 1966, Solà, amant de la natura i membre de l'Agrupació Fotogràfica de Sant Pere de Torelló, va morir el gener als 48 anys en un accident de muntanya durant una de les sortides a Vallter.

Premi periodisme, digital i escrit

El certamen manté enguany el Premi Periodisme, tant el digital com l'escrit. En el d'Internet, el premi presenta novetats amb l'objectiu de potenciar tots els continguts d'aventura i de muntanya publicats a qualsevol plataforma digital. El premi periodisme en premsa escrita enguany arriba a la dotzena edició i es premiaran articles, cròniques o reportatges vinculats amb la muntanya i l'aventura publicats en paper. El període per lliurar els projectes que optaran a la Flor de Neu de plata al millor treball està obert fins el 15 de setembre.

Conveni de coorganització i patrocini

També s'ha formalitzat el conveni de coorganització i patrocini entre la Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA (format per BBVA i CatalunyaCaixa) per a l'edició d'aquest 2016. D'aquesta manera, el festival tornarà a portar per 34a vegada els millors films del món de natura, aventura i muntanya. Durant deu dies es projectaran pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d'aventura i documentals sobre etnografia i natura, així com també exposicions i xerrades especialitzades.
Arxivat a