El sector carni de la comarca es mobilitza i s'informa

La plataforma Càrnies en Lluita preveu més protestes de cara al setembre

Redacció Osona.com
19 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a les 16:44h

Càrnies en Lluita informant als treballadors a la sortida de la indústria Foto: José M. Gutiérrez


L'acampada de Càrnies en Lluita davant de l'escorxador Le Porc Gourmet (Grupo Jorge SL) va repartir la setmana passada fulletons als treballadors oferint-los un servei d'assessorament (en tres idiomes perquè la majoria són immigrants), on se'ls convidava al Centre Cívic del Montseny de Vic cada divendres a les cinc de la tarda.

El divendres passat, doncs, alguns treballadors de càrnies de la comarca s'hi van desplaçar per assessorar-se i informar-se. Tal com explica l'assessor i advocat Antoni Iborra "va venir força gent". De moment, però, "és una feina lenta perquè la gent es va assabentant dels seus drets" ha explicat Iborra, "els resultats es veuran a llarg termini".
 

Fulletó informatiu Foto: José M. Gutiérrez


En aquest sentit, la portaveu del sindicat COS Montse Castañé ja denunciava el poc coneixement que tenien els treballadors dels seus drets, quan s'apropaven a l'acampada de protesta per la precarietat laboral. Tot i així, els treballadors de Le Porc Gourmet se sentien "més segurs i recolzats perquè hi havia gent d'altres escorxadors". Castañé ha fet una bona valoració de l'acampada de protesta, i "no descartem tornar-ho a fer".

La plataforma Càrnies en Lluita qualifica la indústria de "cooperativa fraudulenta", que consisteix, a través d'aquest model, a obligar a la persona pagar per treballar simulant una aportació del capital a la cooperativa i després se li manlleven els drets laborals. De cara el setembre es preveuen més protestes en altres càrnies de la comarca que tenen condicions similars.

L'acampada va començar del dimarts 12 de juliol fins al 14 i es van programar un conjunt d'activitats, sobretot informatives. Arran de l'acampada del comitè d'Esfosa, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), la Confederació General de Treball (CGT), la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i altres particulars s'han unit formant Càrnies en Lluita, ampliant així la mirada cap a altres indústries càrnies de la comarca.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, els sindicats UGT i CCOO, i les patronals Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC), l’Associació Empresarial Càrnia (ANAFRIC) i l’Associació d’Escorxadors i Comerç d’Aviram i Conills de Catalunya (ASSOCAT) van signar la setmana passada un acord, a proposta del Departament, per treballar en la solució dels problemes laborals i productius existents en el sector.