Un miler de participants concursaran al 34è Festival Internacional de Música de Cantonigròs

El director de l'esdeveniment explica que es planteja convocar un concurs internacional de quartets "per la seva essència bàsica per la formació coral"

Redacció Osona.com
06 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:02h

Van presidir la taula Susagna Roura, Lluís Vila d’Abadal i Josep M. Busquets Foto: Carles Fiter


Un miler de participants concursaran al 34è Festival Internacional de Música de Cantonigròs, que se celebrarà del 14 al 17 de juliol al Teatre l'Atlàntida de Vic. En aquesta edició, que se celebra per cinquè any a Vic, hi haurà 30 grups, procedents de 18 països tan diversos com Brasil, Nepal, Irlanda del Nord, Xina i per primera vegada concursarà un grup de Montenegro.

El Concert Inaugural del 14 de juliol serà a càrrec del Quartet Mèlt, guanyadors de la tercera edició del concurs Oh HappyDay de TV3. Tal com va explicar el president del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, Josep M. Busquets, en la roda de premsa d'aquest dilluns, "el festival es planteja convocar un concurs internacional de quartets". Busquets va dir que "Catalunya havia tingut molta tradició en quartets mixtes o de veus iguals" i actualment "està poc divulgada". "Pensem que no podem oblidar que és una essència bàsica per la formació coral" va remarcar el director.

A la primera part del concert també hi actuaran el grup de danses d'Irlanda del Nord i el de cant coral d'Eslovènia APZ Tone Tomsic Ljubljana, que el 1993 va guanyar la competició de cors mixtos del Festival. A la cerimònia de benvinguda també es podrà veure al grup de danses de Montenegro, el cor April de Rússia i l'Ars Nova-Coral daUFMG de Brasil, que el 1985 va guanyar la competició de cors mixtos del Festival.

Aquest any el festival, amb un pressupost de 233.000 euros, està dedicat a un dels membres fundadors més rellevants el mestre Àngel Colomer i del Romero, per commemorar el centenari del naixement. Va ser el director artístic del festival des de la fundació, l'any 1983, fins a la seva mort, l'any 2001. Per això, en la competició de veus femenines s'ha escollit una de les seves composicions, Llegenda, que recentment ha estat editada i recuperada pel patrimoni musical català.

Per a la competició de cors mixtos s'ha programat una obra de la polifonia religiosa dels segles XVI-XVII, Ave Maria, escrita per TomásLuis de Victoria (1548-1611). Novament, s'ha escollit per a la competició de cors infantils l'obra PasayanXexenak, del compositor TomásGarbizuSalaberria (1901-1989).

Enguany també es commemora el 125è aniversari de la fundació de l'Orfeó Català, que va promoure i va dur a terme, amb el suport popular de l'època, la construcció del Palau de la Música Catalana, una de les obres cabdals del modernisme de Lluís Domènech i Montaner. Per aquest motiu la imatge que identifica el festival d'aquest any reprodueix un dels fragments que coronen l'edifici del Palau de la Música i que representa un cor amb els seus cantaires.

El jurat del Festival està format per 17 membres de diverses nacionalitats i de prestigiós reconeixement internacional com Lluís Vila, Christopher Horner, Marina Makarova, Andrea Angelini, Xavier Solà, Anna Romaní o Francesc Casadesús.

Al Festival hi col·laboren més de 400 voluntaris, alguns tot l'any i d'altres només durant la celebració del Festival. A més d'aquests voluntaris, s'han d'afegir també les 800 famílies dels diferents pobles que faciliten els allotjaments de forma desinteressada.

El dijous 14 de juliol tindrà lloc el Concert Inaugural a les 19 h, divendres 15 i dissabte 16 de juliol hi haurà les Competicions a les 10 h i a les 15 h. El Concert Internacional serà a les 19 h. I diumenge a les 11 del matí hi haurà la competició de cors infantils, a les 13 h el Concert Infantil i a les 18 h. El Concert de Cloenda del Festival. Les entrades pels 4 dies de concert ja es poden comprar a les taquilles del Teatre l'Atlàntida de Vic o bé, a través de la pàgina web www.latlantidavic.cat.
Arxivat a