Les plantes de purins d'Osona podrien reobrir a finals d'any

El Tribunal Suprem deixa sense efecte l'ordre ministerial del 2014 que reduïa de manera dràstica les primes energètiques d'aquests equipaments

Redacció Osona.com
04 de juliol del 2016
Actualitzat a la 13:08h
La planta de tractament de purins de l'Esquirol
La planta de tractament de purins de l'Esquirol | Adirà Costa
Les plantes de tractament de purins de les Masies de Voltregà i l'Esquirol podrien tornar obrir a finals d'any o a principis del que ve. Aquesta possibilitat s'ha reobert després que una sentència del Tribunal Suprem deixi sense efecte l'ordre ministerial que reduïa de manera dràstica les primes energètiques vers aquests equipaments. Això comprometia, a més de la viabilitat d'aquestes instal·lacions, el conjunt d'explotacions ramaderes a les que donaven servei (unes 165 a Osona).

Les plantes de purins d'Osona van tancar a causa d'aquest decret del 2014 que derivava en una retallada de més del 40% de la prima a l'energia elèctrica produïda en les plantes de tractament i reducció de purins mitjançant la cogeneració. L'Asociación de Empresas para el Desimpacto Ambiental de los Purines (ADAP) va interposar un recurs i ara el Tribunal Suprem els ha donat la raó. El govern espanyol té fins al setembre per prendre la resolució. Per aquest motiu, els responsables de les plantes de Sant Bartomeu i les Masies de Voltregà podrien tornar a obrir a finals d'any o a principis del que ve.

Amb el nou panorama que es planteja arran de la sentència del Suprem, el sindicat JARC-COAG espera que les plantes encara no desmantellades recuperin l'activitat i ajudin "de nou" als ramaders en la tasca de gestionar les dejeccions. Des de la formació agrària se subratlla que el sector del porcí és el segon àmbit econòmic de Catalunya que més contribueix al Producte Interior Brut (PIB) i aporta un 14% al sector agroalimentari. A més, exporta un 60% de la seva producció.

Segons dades del sindicat, Catalunya és la primera comunitat autònoma productora de carn de porc. El tancament de les sis plantes va suposar que 540 explotacions porcines a Catalunya "tinguessin problemes" per gestionar les dejeccions que produïen, 675.000 metres cúbics de purins.

En l'àmbit estatal, les 29 plantes de purins existents gestionaven uns 2,5 milions de metres cúbics de purins procedents de més de 2.000 explotacions. El sector porcí és el principal motor econòmic de moltes comarques, representa més del 14% del PIB industrial i supera els 2,5 milions de llocs de treball, dels quals prop de 200.000 són directes i amb un volum de negoci de més de 6.000 milions d'euros anuals.