Un projecte de la UVic-UCC rep l'accèssit al premi Protecció de Dades en el Disseny

Es tracta d'una solució tecnològica de dades geocodificades que preserva el secret estadístic i s'ajusta a la quantitat de població de cada territori

Redacció Osona.com
23 de juny del 2016

Carme Forcadell, M. Àngels Barbarà i Wilbert Tomeses amb els premiats Foto: UVic-UCC


Un projecte del grup de recerca Data Analysis and Modeling (DAM) de la UVic-UCC va rebre un accèssit al premi Protecció de Dades en el Disseny 2016, que l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades va lliurar aquest dilluns al matí en un acte al Parlament de Catalunya. Es tracta de “Una solució tecnològica per a la preservació del secret estadístic en la difusió de dades geocodificades”, de Joan Carles Martori, Ramon Oller i Raymond Lagonigro, tots tres membres del DAM.

El projecte mereixedor de l’accèssit és una graella estàndard a nivell europeu que implementa una solució tecnològica per visualitzar dades geocodificades preservant el secret estadístic. Han utilitzat unes estructures de dades jeràrquiques anomenades quadtrees per definir una graella variable adaptada a la quantitat de població de cada territori: “A les zones amb més població la graella es pot fragmentar en cel·les més petites, mentre que a zones menys habitades són més grans, fet que permet donar la informació mantenint sempre el llindar de població mínim”, expliquen.

La solució tecnològica l’han desenvolupat a proposta de l’Idescat (Institut d’Estadística de Catalunya), que els darrers anys ha anat geocodificant les dades estadístiques de la població de Catalunya. “La visualització d’informació geocodificada, si bé és molt útil per als investigadors i molt atractiva per al públic en general, pot comportar problemes de confidencialitat”, expliquen els investigadors segons els quals “per això cal dissenyar mètodes per a la preservació del secret estadístic.”. El seu mètode parteix del programari estadístic de codi obert R i de les tecnologies web per difondre les dades dinàmicament sobre mapes de Google.

L’acte de lliurament del premi va tenir lloc en el transcurs de la jornada “El nou reglament, un repte per a les empreses”. L’acte va incloure una conferència de Wilbert Tomesem, vicepresident de l’autoritat holandesa de protecció de dades i de l’òrgan de control d’Europol, sobre diversos mecanismes preventius del nou reglament europeu de protecció de dades, i una taula rodona sobre com poden afrontar les empreses TIC l’aplicació del nou reglament.

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, M. Àngels Barbarà, van presidir l‘acte de lliurament de premis on, en nom de la universitat, van assistir el vicerector de Recerca i Professorat, Jordi Villà, i els investigadors Ramon Oller i Raymond Lagonigro.