Professionals de la salut es reuneixen per conèixer el projecte de la Facultat de Medicina

Doctors, metges i docents de Barcelona, Vic i Manresa han posat en comú les seves opinions sobre la futura facultat | Cinc ajuntaments de la comarca ja han aprovat una moció de suport al projecte

Redacció Osona.com
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:04h
Una trentena de professionals del món de la salut parlant sobre la Facultat de Medicina de Vic
Una trentena de professionals del món de la salut parlant sobre la Facultat de Medicina de Vic | UVic-UCC
Més d'una trentena de doctors, metges i docents de l'àmbit sanitari de Barcelona, Vic i Manresa es van trobar dimarts al matí a Barcelona per conèixer i compartir reflexions sobre el projecte de la Facultat de Medicina que la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya vol impartir a partir del curs 2017-2018. El projecte, que va arribar amb poc suport al passat ple a l'Ajuntament de Vic, no té un espai concret per impartir les classes. Tot i així, tal com informen des de la universitat, es tracta d'una oferta acadèmica amb un model pedagògic innovador que situa el pacient en el centre de tot el procés de formació de metges polivalents. Tindrà l'anglès com a llengua vehicular i una oferta docent molt vinculada a la xarxa assistencial del territori.

El president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut de la UVic-UCC, Josep Arimany, va explicar el projecte assegurant que respon a una "necessitat clara de manca de places de Medicina a Catalunya". A més, va dir que en els pròxims 15 anys hi haurà "necessitat de metges perquè se'n jubilaran 10.000 que hauran de ser substituïts". El director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, va assegurar que és una aposta "segura, ja que tenim una demanda clara" i que vol oferir un preu "just, d'acord amb la voluntat de la fundació amb vocació de servei públic que som". En aquest sentit, han anunciat que es crearà un fons de beques per tal que entre un 10 i un 15% dels estudiants les puguin rebre.

A la trobada hi eren presents la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, el president del Patronat de la Fundació Universitària del Bages i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, així com el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña. Tots tres van coincidir a considerar el projecte com a estratègic per al territori i per a la universitat.
 

Professionals del món de la salut reunits per conèixer el projecte de la Facultat de Medicina de Vic Foto: UVic-UCC


També van participar en aquesta reunió de treball diferents professionals del món de la salut. Alguns d'ells eren el catedràtic de medicina interna de l'Hospital Vall d'Hebron, Miquel Vilardell i Tarrés, l'exconsellera de Salut i coordinadora del CESS de la UVic-UCC, Marina Geli, el catedràtic de Cardiologia emèrit de la UAB, Antoni Bayés de Luna, el responsable del Programa de Cronicitat del Departament de Salut, Carles Blay, el director corporatiu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Marc Soler, el doctor i director de la Càtedra TIC i Salut, Francesc García Cuyàs, la directora de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols, Núria Terribas, el president del Col·legi Oficial de Metges del Bages, Pere Bonet o el metge manresà Lluís Guerrero, entre altres.

Vilardell va assegurar que el projecte de la Facultat de Medicina és una necessitat, que no cal convèncer a ningú i que el veu pràcticament fet. Terribas, per la seva banda, va destacar la necessitat d'establir models curriculars propis a la futura Facultat de Medicina de Vic "per tal que els alumnes tinguin un valor afegit". Bonet va assenyalar que "estan aquí per dialogar i crear sinergies", i Guerrero ha destacat que el projecte "és beneficiós per tots". Des del Consorci Hospitalari de Vic, Núria Roger va valorar la importància de la facultat per la xarxa assistencial. Finalment, Blay va assegurar que "els motius per no donar suport al projecte són subjectius i no objectius" i ha fet una crida a tots els assistents a "vèncer les dificultats".

L'acte d'aquest dimarts al matí va ser informatiu per tal de donar a conèixer el projecte que preveu crear més de 200 llocs de treball directes i indirectes i que generarà un creixement del PIB de les comarques d'Osona i el Bages d'un 0,3%. Segons la universitat, és un projecte amb vocació internacional i supramunicipal que permetrà atreure coneixement i talent a la Catalunya central. En les darreres setmanes diferents ajuntaments com el de Vic, Manresa, Ripoll, Olot o Manlleu van aprovar mocions de suport al projecte de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, una mostra, van dir Erra i Junyent, "del suport que desperta el projecte en el territori".
Arxivat a