La festa major de Vic recupera els tres caps de llúpia originals i una cançó centenària

El programa té més de vuitanta propostes per tots els públics | Els infants guanyen un pes important amb el seguici infantil | Entre els actes, se celebra el 125è aniversari del Museu Episcopal de Vic

Roger Albert de la Comissió de Festes, el guanyador del cartell Albert González i la regidora de Cultura Susagna Roura
Roger Albert de la Comissió de Festes, el guanyador del cartell Albert González i la regidora de Cultura Susagna Roura | Carles Fiter
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:51h
La festa major de Vic, que enguany donarà el tret de sortida el proper 25 de juny i s'allargarà fins al 10 de juliol, té més de vuitanta propostes per a tots els públics. Entre totes aquestes, destaca que els gegants de la ciutat de Vic recuperaran per la festa major els tres capgrossos originals i una cançó centenària.

Els caps de llúpia, que l'any vinent faran 180 anys, feia 23 anys que estaven tancats a la vitrina de l'Ajuntament de Vic. Ara, un cop restaurats, tornaran a sortir al carrer el dia més significatiu de la festa major: el 5 de juliol, pel patró de la ciutat Sant Miquel dels Sants. Així ho ha explicat Roger Albert, representant de la Comissió de Festes, que alhora ha remarcat que es recupera també "una cançó i un ball que havia estat dels gegants de la ciutat". Fa més de cent anys que les partitures havien "quedat amagades i recollides en un llibre de l'historiador de cultura popular Joan Amades". "Aquesta cançó va ser composada pel director de l'Orfeó vigatà de llavors - explica Albert- que llavors era Lluís Romeu".

Roger Albert també ha recalcat altres actes més tradicionals de la festa major com l'Ofici de Sant Miquel. "Des que es va recuperar estem procurant que sigui més participatiu i seguit pels vigatans perquè entenem que és l'acte que hauria de ser més sentit per la gent que estimem i sentim la ciutat" ha explicat Albert. Per això, en aquest dia tan "important" s'ha avançat mitja hora el seguici per evitar la calor. Entre la programació, també destaca amb motiu de la capitalitat de Vic Capital de Cultura Catalana 2016, l'exposició de tot bestiari festiu de la ciutat, sota el nom "Festioles" i que s'inaugurà al Museu de l'Art de la Pell el dissabte, dia 9 de juliol a 2/4 de 7 de la tarda.

El representant de la Comissió de Festes ha remarcat que La Crida es mantingui com un acte per totes les famílies. "Va néixer per ser un acte per tothom (...), que no es converteixi en un acte exclusiu per grans o joves" ha dit Roger Albert. La Crida s'ha convertit un dels actes més multitudinaris de la ciutat que reuneix a les tres colles vestits en tres colors representant els tres caps de llúpia de la ciutat. Aquesta setmana ja s'han pogut veure actuacions de cada colla pel centre de Vic, que segur que s'aniran intensificant abans i durant la festa major.

La regidora de Cultura Susagna Roura també ha dit que "les colles tinguin en compte que la Crida també va adreçada al públic familiar". Roura ha destacat algunes de les novetats d'aquest any com la possibilitat de tornar a veure l'exposició "A vista de campanar", oberta durant el mes de febrer i març, durant el dissabte 2 i diumenge 3 de juliol de les deu a les dues del migdia.

Susagna Roura ha destacat també que el Ral·li Osona, organitzat per Escuderia Osona, tornarà a sortir de la plaça major la nit de l'1 de juliol, fent una etapa nocturna i ampliant el ral·li en dos dies. La regidora ha remarcat altres novetats com la cursa nocturna de les cinc portes (7 de juliol); el Remenanen@ de festa major (2 de juliol), un mercat de compra i venda d'articles de segona mà i de productes artesans creatius; la Festa Holi (8 de juliol), etc.

Entre les activitats, hi ha una important celebració: el 125è aniversari del Museu Episcopal de Vic. Els visitants podran accedir el museu gratuïtament durant el 9 de juliol, on escoltaran diferents instruments medievals i trobaran personatges que explicaran l'època on van viure.

El paper dels infants

Enguany també hi haurà una novetat: el seguici infantil, que tindrà lloc el diumenge 26 de juny, que recorrerà la baixada pel carrer de Sant Miquel dels Sants. Aquesta iniciativa consisteix a posar en relleu les diferents figures tradicionals que es poden veure el tradicional dia 5 de juliol, però amb dimensions petites i amb la particularitat que els portadors són els nens i nenes de la ciutat.

El cartell de la festa major

El guanyador d'enguany ha estat el vigatà Albert González. L'autor del cartell ha afirmat que amb la seva proposta artística posa l'accent als tres sectors de la ciutat de Vic amb els seus colors (verd, negre i vermell) i caps de llúpia representatius (el Merma, la Vella i el Nen). Alhora, amb una tipografia infantil semblant a l'escriptura a la pissarra, vol retornar a la infància. Al cartell no hi falta la creu dels trinitaris de Sant Miquel dels Sants.

A partir del 20 de juny es podrà activar l'aplicació per mòbil de la festa major de Vic.
 

Galeria de les festes majors dels darrers anys

Consulta tota la programació de la festa major de Vic
 

Arxivat a