Arriba la Fira de la Ratafia de Centelles amb nous canvis

El canvi d'ubicació, la junta organitzadora i la durada de la fira marquen aquesta setena edició | És la mostra més important de la Catalunya Central sobre aquest licor tradicional català

Toni Carrasco
08 de juny del 2016
Actualitzat el 10 de juny a les 22:49h
Fira de la Ratafia i productes de la terra.
Fira de la Ratafia i productes de la terra. | Adrià Costa
Ja està tot a punt a Centelles per a la setena edició de la Fira de la Ratafia, la més important de la Catalunya Central sobre aquest licor tradicional català. Serà aquest dissabte de dos quarts de deu del matí fins a les nou del vespre. Enguany hi ha novetats, entre elles una nova junta organitzadora que està molt vinculada a l'elaboració artesanal d'aquest beuratge a nivell local.

Destaquen altres novetats i canvis com la durada, que en anteriors edicions era de tot el cap de setmana i aquest any és només el dissabte. També es canvia la ubicació de la fira i de les activitats complementàries que passa del passeig a la plaça Major. Es tracta d'un nou intent per potenciar-la i consolidar-la com una fira més arrelada al poble.

Les activitats començaran, no obstant, aquest divendres amb una xerrada sobre ratafia a càrrec dels dos centellencs, Joan Mas i Jaume Guinovart, que l'any passat van guanyar el prestigiós concurs de Ratafia de Santa Coloma de Farners, el més important de Catalunya.

El dissabte a la zona de parades es podran degustar fins a vuit ratafies diferents (en un total de trenta parades), tretze de la resta de parades seran de productes elaborats amb aquest licor i les altres nou mostraran i posaran a la venda productes de la terra.

La degustació de la ratafia es combinarà amb activitats diverses com un taller gratuït, anomenat "Com vas de nas?", per aprendre a reconèixer les diverses herbes aromàtiques que es maceren per fer el licor. I també un taller pràctic perquè tothom que vulgui es pugui elaborar la seva pròpia ratafia. Les activitats i tallers es complementaran amb dues visites guiades amb Joan Piella, al Jardí Botànic de la Crta. de Sant Feliu. Per als més menuts, a la zona de la Sagrera, al costat de la plaça Major, hi haurà tallers infantils per dibuixar els ingredients de la ratafia, inflables i un espai de jocs a càrrec de l'empresa Quiràlia.

A dos quarts de vuit de la tarda començarà a la plaça la deliberació del jurat per triar la millor ratafia del 8è Concurs, en què s'atorgaran fins a tres premis de 200, 100 i 50 € a les tres primeres millors ratafies, fetes amb una base d'aiguardent o alcohol i nous verdes amb herbes aromàtiques. Podeu consultar les bases en aquest enllaç.

El jurat estarà format per Carles Costa, Faustí Bosch de Ratafia Bosch de Sant Quirze de Besora, Miquel Altadill de la ratafia Avi Guillem d'Esparreguera, el naturalista olotí Lluís Vall-llosera, el centellenc Jordi Font i Joan Casalprim de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.

La festa inclourà altres actes festius i participatius al carrer a partir de dos quarts de sis de la tarda com la Cabrotukada 2016 i la participació de les colles de diables Batukada Shangó, Ball d'Enveja, Bufons del Toc, Diables la Salut, No m'atabalis i els Cabrons i Bruixes de Centelles. En una part del recorregut de foc també hi prendran part les colles infantils de diables Bim Bam Nus i els Menuts de Cabrons i Bruixes de Centelles.

Per acabar, la 7a Fira de la Ratafia està previst que a l'escenari de La Pista hi actuin els Burning Paradise, Nucli, Pol Nord, Ninot Salat i Chronik en un concert sota el títol genèric de Ratakè??!.
 

Galeries de la Fira de la Ratafia d'altres anys

Arxivat a