Els treballadors d'Esfosa anuncien una altra vaga per al 27 de juny

El comitè d'empresa crea una caixa de resistència | Alguns treballadors acampen davant l’escorxador fins que acabi el conflicte

Redacció Osona.com
06 de juny del 2016
Actualitzat a les 16:23h
La setmana passada, l'escorxador Esfosa suspenia de treball i sou els membres del comitè d'empresa fins a finals d'any per considerar il·legal la vaga del passat març. El comitè es va reunir aquest dissabte en assemblea per arribar als següents acords: obrir una caixa de resistència i una nova jornada de vaga.

Des del comitè d’empresa ja es va anunciar la setmana passada que s’obriria una caixa de resistència. Aquest dissabte es va pactar que cada treballador d’Esfosa aportaria un mínim de 10 euros al mes per solidaritzar-se amb els set membres del comitè sancionats i que, quan se solucioni  el problema, quedarà per altres càrnies. També s’ha dissenyat unes postals per vendre als mercats i explicar la problemàtica de les càrnies.

D’ençà de la vaga del passat mes de març, “s’ha obert la caixa de pandora a la indústria càrnia” diu Montse Castañé, la presidenta del comitè d’empresa d’Esfosa.  Castané, membre del sindicat COS, alhora demana el suport als altres sindicats, UGT i CCOO, perquè se sumin a capgirar la situació general dels altres escorxadors.

Tal com denuncia l’assessor legal dels treballadors, Antoni Iborra, “no es tracta d’un conflicte laboral de set treballadors, sinó que afecta tota la indústria”. Es tracta d’una “precarietat absoluta on no es respecte ni el salari mínim”.

Després de la vaga, tal com explica Castañé, van rebre més de 40 burofaxos dient que la vaga era il·legal, fins que els últims documents ja se’ls notificava la decisió de suspensió de sou i feina per sis mesos. La presidenta del comitè afegeix que qui hauria de dirimir aquesta qüestió seria un tribunal.

Entre les reivindicacions dels treballadors hi ha la regulació de les hores extres o qüestions relatives a la seguretat dins l'empresa, com un pla de rotacions pels treballadors que ajudi a evitar malalties musculars, molt característiques en persones que treballen als escorxadors.

Aquest dilluns hi ha prevista una nova reunió entre el comitè i l'empresa. En funció dels acords que arribin, es decidiran quines mobilitzacions es duen a terme. També comença una acampada davant de l’escorxador fins que acabi el conflicte.
 

Un camió carregat de porcs passant pel costat d'una pancarta que cridava a la vaga Foto: Adrià Costa

Arxivat a