Puigdemont a les víctimes de l’atemptat d’ETA a Vic: «Mai plorareu soles»

En l'acte commemoratiu dels 25 anys de l'atemptat també hi havia altres autoritats com el ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz | El president de l'ACVOT José Vargas s'ha mostrat molest per la visita d'Otegi al Parlament

El guàrdia civil Barragán, una icona de l'atemptat d'ETA a Vic.
El guàrdia civil Barragán, una icona de l'atemptat d'ETA a Vic. | José M. Gutiérrez
29 de maig del 2016
Actualitzat el 30 de maig a les 16:10h
El President de Catalunya Carles Puigdemont ha donat suport a les víctimes de l'atemptat d'ETA a Vic, aquest diumenge al Parc Balmes de la ciutat. Puigdemont ha destacat la importància d'aquest acte, ja que "ens ajuda a ser una societat millor i més digne". "El crim de Vic sempre estarà en el nostre cor i el nostre cap" ha dit Puigdemont. Alhora ha traslladat a totes les famílies "una abraçada fraternal" i els ha assegurat que "els vostres éssers estimats, mai els plorareu sols".

Aquest diumenge fa vint-i-cinc anys de l'atemptat del comando Barcelona d'ETA a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. El 29 maig de 1991, aquests etarres van desfrenar un vehicle a la rampa de la casa caserna, cap a les 6 de la tarda, carregat amb 70 quilos d'explosius. Com a conseqüència de l'atemptat hi va haver nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, un altre guàrdia civil va morir en ser atropellat durant el rescat de les víctimes de l'explosió.

Carles Puigdemont ha afegit que "els noms i les edats de cadascuna de les víctimes, les seves biografies, les seves esperances, no ens les esborrarà mai cap treva, cap desarmament, cap dissolució".

El President ha destacat la importància de combatre altres amenaces terroristes, però "fins i tot, en un món sense violència, les víctimes ho són per sempre". Puigdemont ha explicat en dues grans constants la importància del record de les víctimes. "Primer, perquè el seu record ens ajuda a combatre amb exigència qualsevol acte de violència o qualsevol acte que busqui fomentar-la o banalitzar-la" ha dit. Alhora ha ressaltat la importància de la paraula, el respecte i el pacte entre discrepants.

"La segona constant que ens interpel·la és la memòria de la gent que ha patit aquests actes -ha explicat Puigdemont- que és l'educació en valors de les noves generacions que venen". El President ha destacat la importància del llegat d'un món sense violència a futures generacions. "Han de conèixer els sacrificis terribles que s'han fet per aconseguir-ho". A més, "han de valorar-los i si han aconseguit mantenir-nos en una societat decent, s'han de commoure cada vegada que recorrem el món, aquí a Vic o a París".
 

Les autoritats presents en l'homenatge a les víctimes d'ETA a Vic Foto: José M. Guitiérrez


Així ho traslladava l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, quan recordava els fets: "El que va passar a Vic és molt gros, molt fort, fins i tot desconcertant i encara avui hi ha molts dubtes i preguntes que no en tenim respostes" ha sentenciat l'alcaldessa de la ciutat. Erra ha explicat que "com a molts vigatans, recordo perfectament el lloc on era quan va esclatar la bomba".

D'altra banda, el ministre d'Interior en funcions Jorge Fernández Díaz ha destacat "la lliçó de dignitat" que donen les víctimes del terrorisme, ja que "ens reclamen veritat i justícia, mai des del rancor i la venjança".

Fernández Díaz ha nomenat cadascun dels deu morts en el tràgic atemptat i alhora ha volgut reiterar la paraula inhumanitat "perquè anys després durant el judici, l'assassí que va resultar viu dels tres, va emprar paraules mesquines durant el judici". Concretament, "va dir que la Guàrdia Civil utilitzava els seus fills com a escuts humans" ha recordat el minsitre en funcions. "Aquests paraules -ha reiterat- segueixen colpejant el cor dels ciutadans, segueixen clavant-se a l'esperit de cadascun de nosaltres".

Aquest acte ha estat organitzat per l'Ajuntament de Vic i l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT). El president d'aquesta entitat, José Vargas, ha encetat l'acte adreçant mostres d'agraïment i de suport a les víctimes de l'atemptat de la caserna de Vic i felicitant als cossos de seguretat. Tot i així, s'ha mostrat molest per la visita d'Arnaldo Otegi, "el representant d'uns assassins terroristes", al Parlament de Catalunya.

La nova biblioteca

"Com a ciutat no ens va quedar res més que seguir endavant i cosir la ferida del pas del temps, i així ho hem seguit fent a dia d'avui" ha dit l'alcaldessa de Vic durant el seu parlament. És per això, que al solar on hi havia la caserna de la Guàrdia Civil s'hi construirà una nova biblioteca. "Del record amarg del passat ben viu a un present amb somriures i llàgrimes, hi plantem avui la llavor d'un futur feliç i esperançador - explicava l'alcaldessa-. Allà on la violència es va manifestar fa 25 anys, volem construir-hi ara la nova biblioteca de la ciutat i de la comarca".

L'Ajuntament de Vic ha iniciat els passos perquè l'equipament es posi en funcionament l'any 2019 i a partir d'aquest diumenge s'ha obert una nova pàgina web, perquè la ciutadania pugui aportar idees sobre el seu funcionament, així com decidir el nom que tindrà.
Per acabar, Erra ha volgut reiterar que "hi plantem la llavor de la nova biblioteca, però el record de les víctimes hi serà sempre present i permanent".

Els Mossos d'Esquadra i Fernández Díaz

Durant el discurs Fernández Díaz ha volgut reiterar el seu suport i solidaritat a la tasca que fan els Mossos d'Esquadra "en circumstàncies molt difícils com les d'aquests dies". Alhora també s'ha alegrat el que la justícia ha dit respecte a la imputació a dos mossos pel cas d'Ester Quintana. "Me n'alegro molt que finalment s'hagi fet justícia", ha sentenciat.

Galeries de fotos:

Acte d'homenatge a les víctimes (2013)

Acte d'homenatge a les víctimes (2012)

Acte d'homenatge a les víctimes (2011)

Acte d'homenatge a les víctimes (2009)

Acte 15è aniversari de l'atemptat (2006)

Atemptat a la caserna de Vic (1991)

Arxivat a