Sant Julià homenatjarà els terrissers de Catalunya a la Fira del Tupí

En la vuitena edició de la fira, l'actor i humorista Pep Plaza serà el president d'honor de la Fira i protagonitzarà la trencada del tupí gegant

Redacció Osona.com
20 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:01h
Imatge d'arxiu de la Fira del Tupí
Imatge d'arxiu de la Fira del Tupí | Adrià Costa
Sant Julià de Vilatorta dedicarà un monument als terrissers de Catalunya durant la vuitena edició de la Fira del Tupí, d'aquest cap de setmana. La població, considerada un dels municipis terrissaires de Catalunya, posarà l'escultura creada per l'artista Marta Solsona darrere l'església, al peu de l'absis. Aquest acte serà un homenatge a tots els terrissers de Catalunya i en especial als de Sant Julià de Vilatorta que, amb aquest ofici, van aconseguir renom arreu del país.

El president d'honor de la fira d'aquest any és l'actor i humorista Pep Plaza, que serà l'encarregat de protagonitzar la trencada del tupí gegant. També l'acompanyaran diverses autoritats com l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez i el conseller de Justícia, Carles Mundó. Alhora, seguint la tradició dels darrers anys, hi ha una població convidada: la Bisbal d'Empordà, coneguda per la seva tradició terrissaire i ceramista.

Cuina amb terrissa

A l'hora de dinar d'aquest cap de setmana es podrà gaudir amb el Mos del Tupí, un dels actes més concorreguts de la Fira. En aquesta mostra gastronòmica s'hi poden degustar tapes cuinades (algunes amb terrissa) pels restauradors de Sant Julià de Vilatorta i de Vilalleons. Paral·lelament, també es pot participar en el 3r Concurs La Cuina Vilatortina de Cassola, enguany amb l'estofat de vedella com a protagonista.

Innovació i tradició

Una de les singularitats d'aquesta fira és el Projecte I+T, que combina la innovació i la tradició. Per una banda té l'objectiu de preservar la centenària tradició en el món de la terrissa i fomentar el treball artesanal en la ceràmica i, per altra banda, s'hi posa de relleu la innovació i la creativitat per trobar noves formes que connecten amb la societat actual. Aquest any, els objectes presentats estaran destinats a l'àmbit de la construcció i els seus ornaments com per exemple rajoles de relleu, botons per decorar espiralls, respiradors, coladors de reixeta, coladors de pinya, gàrgoles o teules.

Un torn de terrissa a Gàmbia

En el marc de la Fira i en col·laboració amb l'associació de gambians de Sant Júlia, Abaraka Bake, s'ha enviat un torn de terrissa de Vilatorta a Jali, Gàmbia. El poble ha rebut la visita d'una ceramista que els ha fet una formació de com s'utilitza el torn.
Com cada any, els carrers del poble s'ompliran de parades i expositors dedicats a la terrissa i la ceràmica i també de productes gastronòmics locals. La Fira del Tupí, que anirà de les deu del matí a dos quarts de nou del vespre, està organitzada per l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta amb el suport de l'Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat de Catalunya.
 

Galeria d'imatges de les darreres edicions de la Fira del Tupí

El torn de terrisa a Jali, Gàmbia Foto: Abaraka Bake