El jutge detindrà Anglada si no compareix al jutjat

L’exdirigent de Plataforma per Catalunya està investigat per presumpta discriminació i provocació a l'odi

Josep Anglada.
Josep Anglada. | Adrià Costa
Redacció
11 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:11h
El titular del jutjat d'instrucció 3 de Reus (Tarragona), Diego Álvarez de Juan, ha avisat l'expresident de PxC Josep Anglada que ordenarà la seva detenció si l'11 de juliol no es presenta per declarar com investigat per una campanya electoral suposadament xenòfoba del partit el 2011 després de que no hagi comparegut a la cita d’aquest dimecres.

Anglada estava citat a declarar juntament amb qui llavors era secretària de Presidència del partit, Marta Riera, que tampoc s'ha presentat. El que era secretari d'Organització i Acció Alectoral, David Parada, sí que ho ha fet.

Segons han apuntat fonts judicials, Anglada i Riera havien sol·licitat al jutge poder declarar per videoconferència. El magistrat els ho va denegar, però el jutjat no els ha pogut notificar la decisió perquè les dades de contacte que van facilitar no eren correctes. Les mateixes fonts han indicat que els dos investigats havien d’acudir als jutjats perquè, al no rebre cap resolució, es mantenia vigent la seva citació .

El jutge els investiga per un presumpte delicte de discriminació i provocació a l'odi durant la campanya electoral a Reus. La propaganda incloïa un xec simulat a nom de Mohamed Alcabir Samir amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament havia repartit 4.000 MEUR entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català destina 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebi 4.000 euros.

A més, els pamflets cridaven a l’eliminació de les places de col·legis i llars d’infants de la ciutat reservades per a immigrants i, igualment, es manifestava que “set de cada nou nous llocs de treball són per als immigrants”, que són “mà d’obra que genera competència deslleial amb pèrdua de drets laborals i salarials a la baixa” o que “als immigrants se’ls paga el lloguer del pis, subsidis sense haver cotitzat, rebuts de l’aigua i la llum, beques escolars, cotxets de bebè i avals per a la farmàcia o el supermercat”.

En la interlocutòria dictada al gener, el magistrat afirmava que “la propaganda excedeix els límits de la llibertat d’expressió i colpeja en el nucli de la dignitat humana que eleva a categoria essencial l’article 10 de la Comissió Europea”. Segons el jutge, les afirmacions de la formació es converteixen “en un discurs indiciàriament delictiu” perquè “suposen la difusió d’un missatge que promou o justifica l’odi racial i la xenofòbia perquè és un discurs basat en la intolerància”. 
Arxivat a