Més de 5.000 alumnes de 6è de la Catalunya Central comencen les proves de competències

Ensenyament defensa que per dissenyar els exàmens ha seguit criteris propis, diferenciats dels que proposa la LOMCE

ACN
04 de maig del 2016
Actualitzat el 05 de maig a les 18:51h

Els alumnes de 6è realitzant la prova en una escola. Foto: ACN


Un total de 77.323 alumnes catalans, 5.537 de la Catalunya Central, han iniciat aquest dimecres les proves d'avaluació de competències de 6è de Primària. En concret, al primer dia s'examinaran de llengua catalana i matemàtiques, mentre que dijous serà el torn de llengua castellana i llengua estrangera, en la que 76.895 alumnes han triat anglès i 428 francès.

El Departament d'Ensenyament ha recordat en un comunicat que és el Consell Superior d'Avaluació de Catalunya qui elabora les proves. El seu president, Joan Mateo, ha defensat que es tracta d'una avaluació diferent a la que proposa la LOMCE i ha manifestat que el boicot que plantegen associacions com la Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI) "no té cap sentit".

En aquest sentit, ha concretat que el model català busca aportar a les escoles "un referent de com ha funcionat cada alumne amb les competències bàsiques" respectant els projectes educatius, en comptes de "condicionar el centre perquè segueixi un currículum concret".

El Departament d'Ensenyament també ha recordat en un comunicat que fa 8 anys que a Catalunya s'apliquen proves d'avaluació de competències a 6è, abans que es projectés la LOMCE a l'estat espanyol. En aquest temps, ha dit, "mai s'han utilitzat en contra dels alumnes o els centres, sempre han estat per orientar", segons Mateo. D'altra banda, el president del Consell Superior d'Avaluació ha senyalat que la incidència del boicot a les proves de 3r de Primària, que s'han celebrat entre el 18 i el 29 d'abril, ha estat "mínima" i ha previst que es mantingui aquest seguiment de cara a les proves de 6è.

En total, hi haurà 3.394 aplicadors que controlaran la realització de les proves de 6è de Primària i 1.038 correctors. El Departament d'Ensenyament ha detallat que als quaderns de llengua catalana i castellana s'avalua la comprensió lectora, l'expressió escrita i l'ortografia, mentre que la prova de llengua estrangera consisteix en comprensió lectora i oral, juntament amb expressió escrita. D'altra banda, en matemàtiques es plantegen exercicis i problemes referits a la numeració, el càlcul, l'espai, la mesura, la lectura de gràfics, les relacions i el canvi.

Per territoris, al Baix Llobregat faran les proves 8.772 alumnes; a les comarques de Barcelona, 8.641; a la Catalunya Central, 5.537; al Consorci d'Educació de Barcelona, 13.485; a Girona, 7.985; a Lleida, 4.061; al Maresme-Vallès Oriental, 9.726; a Tarragona, 6.788; a les Terres de l'Ebre, 1.694; i al Vallès Occidental, 10.634. A més, aquest dimecres 67 alumnes de la Vall d'Aran faran la prova de competències en aranès