La recollida de residus porta a porta a Vic se'n va en orris

L’equip de govern decideix descartar el projecte, després que no hagi pogut trobar un consens suficientment ampli amb les forces de l'oposició | El darrer intent de pactar amb Capgirem ha topat amb el model de gestió, que CiU i PSC no estan disposats a canviar

Els contenidors continuaran a la ciutat de Vic
Els contenidors continuaran a la ciutat de Vic | Adrià Costa
28 d'abril del 2016
Actualitzat el 29 d'abril a les 10:59h
L’equip de govern de Vic (CiU i PSC) ha pres una decisió dràstica: descartar el projecte de recollida selectiva de residus porta a porta, que tenia previst implementar en els propers mesos, per manca de consens amb els partits de l’oposició. Si no hi ha algun moviment d’última hora, poc previst, el tan pregonat canvi de model se n’anirà en orris, després d’un debat que s’ha allargat gairebé tres anys i en el qual s’ha arribat fins i tot a aprovar el projecte inicial i una ordenança municipal vinculada a la iniciativa, i s'han fet diversos viatges a Itàlia per conèixer l'experiència d'altres municipis.

“El porta a porta és un projecte de ciutat que significa un canvi d’hàbits molt important”, explica Anna Erra, en declaracions a Osona.com. “I representa uns riscos que hem d’assumir amb el màxim de consens. És un tema que no es pot polititzar”, argumenta.

L’anunci és una gerra d’aigua freda per a la Generalitat, ja que Vic s’havia establert com una prova pilot per tal d’impulsar la recollida porta a porta a grans ciutats (fins ara només està implantat a municipis petits). El nou Pla de residus pretén assolir a Catalunya un percentatge del 60% de recollida de porta a porta, 21 punts més que ara, de cara al 2020. Per aconseguir-ho, el model hauria de començar a activar-se en municipis amb molta població, i Vic hauria pogut ser un revulsiu.

Un consens que s’ha anat desgranant, primer ERC...

L’equip de govern només ha pogut obtenir el suport del regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí. La resta de formacions de l’oposició s’han anat desmarcant, per discrepàncies amb el model que es proposa.

Tot i això, CiU i PSC, juntament amb Vic per a Tots, encara tindrien la majoria al consistori vigatà (11 de 21 regidors) per tirar endavant la proposta, però no estan disposats a assumir un projecte tan rellevant amb un suport tan feble. En el rerefons de tot plegat hi ha un canvi d’hàbits que provocaria molts problemes, sobretot en els primers mesos de la seva implantació, i que des de l’equip de govern es tem que es poguessin polititzar, més en una legislatura amb un Ajuntament amb una aritmètica de regidors tan complexa.

Després de PLVI, que sempre s’ha mostrat contrari al porta a porta, el primer en baixar-se del tren ha estat ERC, en les últimes setmanes. Els republicans van fer arribar a l’equip de govern un document amb una vintena de propostes per millorar el projecte, com l'increment del nombre d'informadors, la municipalització del servei o que s'instal·lessin estacions i camions d'emergència. La resposta, però, ha estat negativa en gairebé totes les esmenes, la qual cosa ha provocat que ERC es desmarqués del projecte, proposés millorar l’actual sistema de recollida i es tornés a estudiar el porta a porta a la propera legislatura, d’aquí a tres anys.
 

Els regidors d'ERC, en la roda de premsa per valorar la seva posició sobre el porta a porta, fa uns dies. Foto: ACN


Anna Erra argumenta que algunes de les propostes d’ERC es contradeien amb la filosofia del mateix projecte, com l’increment de les papereres o dels camions d’emergència, la qual cosa no ajudaria a canviar els hàbits de la població. A més, des de l’equip de govern s’explica que es van traslladar les peticions d’ERC a l’Agència de Residus de Catalunya, qui n’ha descartat la majoria des d’una perspectiva tècnica.

... i després Capgirem Vic

El darrer episodi d’aquest serial ha estat la negociació entre Capgirem Vic i l’equip de govern. En les discrepàncies de tot plegat, el sistema de gestió.

En aquest marc, Capgirem ha tirat pel dret i presentarà al ple de l’Ajuntament del proper dimecres, 4 de maig, una moció per a la implementació del sistema de recollida de residus porta a porta a la totalitat del municipi. La proposta passa perquè el servei s’iniciï el pròxim mes de gener de 2017 a partir d’una empresa mixta, tal com té planificat l’actual equip de govern, però també perquè paral·lelament es facin els tràmits per tal que l’any 2018 resti sota gestió 100% pública.

Per això es proposa que s’iniciïn els tràmits necessaris per a la constitució d’una empresa per a la gestió de la recollida porta a porta l’endemà de l’aprovació de la moció. Aquesta empresa haurà de ser participada per capital 100% públic. L’empresa, conjuntament amb VicVerd S.L., hauria d’assumir la gestió de la recollida a partir del març de 2018 en detriment de la gestió amb empresa mixta.

L’equip de govern no veu clara aquesta proposta i no està disposat a acceptar el canvi de sistema de gestió, ja que considera que el sistema mixt públic-privat funciona amb escreix. A més, es considera que no es poden assumir dos projectes tan importants a l’hora, que complicarien el seu èxit (nou sistema de recollida i nou sistema de gestió).

“No hi ha temps material per a tants canvis”, apunta Toni Serrat, regidor d’Economia i Serveis. No hi està d’acord el portaveu del grup municipal de Capgirem Vic, Joan Coma: “Es tracta d’una qüestió de voluntat política. Si es vol fer, es pot fer”.
 

Una delegació de regidors de Vic, a Parma, a Itàlia, per estudiar el sistema del porta a porta. Foto: Ajuntament de Vic


En el marc d'aquest debat, l’equip de govern va fer arribar a Capgirem Vic un document amb sis punts, amb algunes esmenes sobre el projecte inicial, per tal que la formació s’hi adhereixi. Capgirem va respondre que les descartava i va optar per presentar la moció.

La proposta de l'equip de govern passa per implementar el porta a porta de manera immediata, però allargant l’actual sistema de gestió fins a final de la legislatura, per tal d’assegurar l’èxit del procés d’adaptació entre la població. Com a contrapartida, s’activarien alguns canvis per facilitar que el govern municipal entrant el 2019 passi a un sistema públic si ho creu convenient (dissoldre l’empresa VialnetVic i adherir-se al sistema de recollida que presta el Consell Comarcal d’Osona, que assumiria els treballadors de VialnetVic). També s’inclou la limitació dels beneficis de l’explotació del contracte de Vic, que no podrien excedir del 3%, reinvertint el possible excés de benefici en la ciutat.

Una proposta que sembla que no tindrà massa recorregut. Coma aclareix que Capgirem Vic no està en contra del sistema porta a porta, que sempre han defensat a ultrança, sinó que en el que difereixen és en l'actual sistema de gestió, que qualifiquen de “totalment ineficient i inviable, com demostren molts estudis”. “No donarem suport a un sistema que posa per davant uns interessos que no són els de la ciutat”, conclou taxativament.

Un projecte controvertit, de temps

El ple de Vic ja va aprovar el projecte inicial del porta a porta el març de 2014. El document especificava aspectes tècnics, com que la ciutat es dividiria en dues àrees, amb dies de servei separats, el cost del canvi de model i de la seva gestió, el número de camions que s’utilitzarien o els dies que es faria la recollida, entre d’altres. El text, però, defugia d’algunes decisions complicades i posposava el calendari d’aplicació i el tipus de gestió a fi i efecte de consensuar un projecte més madurat amb la majoria de forces polítiques.

L’ Ajuntament de Vic va donar un pas més, tímid encara, per a la implantació definitiva del model, el setembre de 2014, quan el ple va aprovar inicialment l’ordenança municipal de recollida de residus porta a porta, amb l’abstenció dels regidors no adscrits i el vot en contra de PxC. L’ordenança explicava com funcionaria el sistema de recollida, amb detalls com el calendari i el tipus de deixalles que es recollirien. La normativa va quedar paralitzada fins a l’entrada en vigor del canvi de recollida de residus.

I el consens definitiu havia d’arribar en aquesta legislatura, després que la decisió final es posposés un altre cop degut a les eleccions municipals de 2015. Tots els partits coincideixen que el porta a porta generarà molts problemes en el seu inici, la qual cosa hauria pogut  representar un cost electoral que alguns partits no van voler assumir. Sembla que ara tot serà paper mullat.
Arxivat a