L'Ajuntament de Torelló ja està preparat per acollir dues famílies de refugiats

El ple aprova per unanimitat renovar el seu compromís d’ajuda i garantir els serveis necessaris per a infants i joves

Redacció Osona.com
26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:19h
L’Ajuntament de Torelló va renovar el seu compromís d’ajuda als refugiats en el ple d’aquest dilluns, amb els vots favorables de tots els grups municipals. Segons l’acord, Torelló té capacitat per fer front, com a mínim, a l’acolliment de 10 refugiats i l’Ajuntament va expressar la seva disposició a fer-ho possible.

El ple va aprovar una moció del món local en contra de l'acord entre la Unió Europea i l’estat de Turquia i, al mateix temps, es va subscriure el contingut de la carta que l’ACM va trametre al president de la Generalitat i a la Comissió Europea.

A efectes pràctics, això significa que Torelló treballarà per poder acollir i oferir oportunitats de nova vida als refugiats que arriben a Europa; de manera que s’ha posat a disposició del govern i les entitats, habitatge per poder rebre 10 persones (dues famílies), a banda de tots els serveis necessaris per a infants i joves. En el mateix sentit, es preveuen accions d’inserció laboral per tal que puguin desenvolupar la vida a Torelló el temps que sigui necessari.

La moció aprovada va en la línia d’instar el govern de l’Estat mesures com el bloqueig de l’acord entre la Unió Europea i Turquia; la garantia de respecte dels drets humans i el Dret Internacional; la denúncia de l’expulsió de les ONG que treballen en el salvament, l’acollida i l’acompanyament de les persones refugiades que estan en ruta a Grècia; o l’oferiment dels municipis catalans com a territori d’acollida i protecció.

Persones desaparegudes a la Guerra Civil

En el decurs del ple també es va debatre una moció presentada pels grups d’ERC i la CUP en relació a la identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil, un tema especialment sensible a Torelló arran de la localització de les restes d’un soldat republicà en una fossa propera al mas el Puig.

L’objectiu és intentar la identificació de les restes de persones desaparegudes a través d’un banc d’ADN, creuant les dades de l’ADN de les restes amb les de possibles familiars. I d’aquesta manera evitar que, si els resultats surten negatius –com en el cas del soldat del Puig-, es tanqui per sempre la possibilitat d’identificar una persona.

Per això, l’acord, aprovat per unanimitat, contempla el suport de l’Ajuntament de Torelló a la iniciativa del banc d’ADN i el compromís de difondre-ho a la població a través d’accions com ara una conferència informativa, circulars a les escoles i entitats, informar a través dels mitjans i oficines municipals...

L'Escola Municipal de Música

D’altra banda, també es va aprovar l’adhesió a la Declaració de Sant Sadurní d’Anoia, que explicita el compromís local per al desenvolupament sostenible i la lluita contra el canvi climàtic cap al 2030. I es va donar compte de la constitució dels consells municipals de Benestar Social i Salut Pública, d’Esports i de Seguretat Ciutadana i Mobilitat.

En el torn de precs i preguntes i informacions, van sorgir temes com l’adjudicació de la gestió de l’Escola Municipal de Música que s’enllestirà en tres setmanes; o la pròxima finalització de les obres de la Caseta del Jardí i la licitació del servei de bar; o que el canvi de l’itinerari i les parades de la línia de bus entrarà en vigor l’1 de juny.
Arxivat a