El comerç als barris del sud de Vic continua en una situació «alarmant»

En algunes zones hi ha un 50% de locals buits, segons s’extreu del baròmetre anual presentat per Vic Comerç | En el conjunt de la ciutat hi ha 110 establiments sense activitat

Presentació del baròmetre de l'activitat comercial de Vic 2016
Presentació del baròmetre de l'activitat comercial de Vic 2016 | Adrià Costa
ACN
28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:45h
Vic Comerç ha donat a conèixer el baròmetre de l'activitat comercial que des de fa quatre anys l'entitat elabora de forma anual. Les dades mostren un empitjorament de la situació del comerç, sobretot a la zona de l'Eixample Morató i a l'eix Vic Sud, on un 50% dels locals estan buits, en una tendència que ja es va mostrar l’any passat. El vicepresident de l'entitat de comerciants, Toni Brachs, ha assenyalat que les dades "no són positives" i ha titllat de "conclusions alarmants" les que s'extreuen de la situació a la zona sud, on gairebé tots els semàfors –l'eina que fan servir per valorar l'activitat- apareixen en vermell.

Les dades que es desprenen del baròmetre posen de manifest que l'activitat comercial a la ciutat ha empitjorat en el darrer any, sobretot a les zones perifèriques. Mentre que l'any 2015 es van registrar 99 locals buits a la capital d'Osona, enguany n'hi ha 110, la mateixa xifra que l'any 2012. Per tot plegat, Brachs ha exposat que Vic Comerç ha entomat el repte de revertir aquesta situació amb l'objectiu que "el baròmetre de l'any que ve sigui més positiu".

La zona sud de la ciutat és la que presenta una situació pitjor, amb un total de 19 tancaments de comerços i set obertures. "Tenim una gran desocupació comercial al barri i s'ha constatat una desertització progressiva", ha lamentat Brachs. De fet, el vicepresident de l'entitat ha explicat que el futur del barri és incert i es mostra preocupat perquè considera que "perilla la vertebració que tradicionalment ha aportat el comerç en aquests barris".

Una altra de les zones amb dades negatives és l'Eixample Morató i l'associació Vic Comerç considera que el projecte de vianalització d'aquesta àrea en té part de culpa. Brachs ha apuntat que les dificultats d'accés i de mobilitat en aquesta zona han provocat una "certa centrifugació cap als polígons". Per ell, el projecte que va tirar endavant l'Ajuntament l'any passat es podia haver fet "molt millor" i amb més consens per part de totes les parts. Amb tot, Brachs ha apuntat que el projecte ja està implementat i ara "s'han de buscar solucions per revertir la situació".

Des de Vic Comerç s'han començat a implementar algunes actuacions per millorar la situació comercial a la ciutat, com l'impuls del centre Comercial Vic 2, al barri del Remei, perquè esdevingui un pol d'atracció per al sud de la ciutat. També es proposa la instal·lació de mercats setmanals cada dissabte a l'Eixample Morató, entre d'altres. "Un dels objectius de l'estudi és detectar el problema i fer un diagnòstic, ara hem de buscar les idees i tenim tot un any per solucionar-ho", ha constatat Brachs.
 

Toni Brachs, Roger Noguer, Pere Trasserra, Maria Carme Bover i Josep Almirall, a la presentació del baròmetre de l'activitat comercial de Vic 2016. Foto: Adrià Costa

Arxivat a