La intoxicació per l'aigua envasada va ser per «contaminació fecal humana»

El Departament de Salut afirma que no imposarà sancions i dóna el brot per "tancat" després d'afectar més de 4.100 persones, entre les quals algunes d'Osona

Nació Digital
26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 8:51h

Un dispositiu de la marca Eden de la redacció de Ràdio Barcelona. Foto: ACN


El brot de gastroenteritis que va afectar 4.136 persones d'arreu de Catalunya, entre les quals algunes d'Osona, que van beure aigua envasada a la planta d'Eden Spring a Andorra, en algun dels passos d'envasament de la font d'Arinsal, ha estat causada per un norovirus. Es tracta d'un virus causant del 90% dels casos de gastroenteritis al món i es va desenvolupar per "contaminació fecal humana".

Segons ha informat el Departament de Salut de la Generalitat, el virus s'incuba durant entre 12 i 48 hores. Actualment, però, el brot està "tancat" ja que, des del 18 d'abril no s'ha detectat cap més cas nou. no obstant això, les seves conseqüències han provocat sis hospitalitzacions i han quedat afectats treballadors de 381 empreses de Barcelona i Tarragona.

Origen humà i al manantial

Segons el catedràtic de microbiologia i director del grup de virus entèrics de la Universitat de Barcelona (UB), Albert Bosch, el norovisus es transmet per via fecal oral: "Són excretats per un individu que té gastroenteritis, amb o sense símptomes, i d'alguna manera aquests van a parar a l'aigua o aliments". En aquest sentit, Bosch ha assegurat que el virus té un origen "100% humà". 

A més, també ha indicat que és el primer cas mundial en què es troba aquest virus en l'aigua envasada. Els norovirus, ha dit l'investigador, són "molt petits, molt resistents" i se'n necessiten pocs, per causar una infecció. 

Tal com ha declarat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, és "altament poc probable" que la combinació s'hagi produït al brollador, i més possible que hagi tingut lloc en el procés d'envasament a Andorra. 

Descarta sancions

Guix també ha descartat qualsevol tipus de sanció perquè a Catalunya no s'han produït alteracions de la normativa. Així mateix, ha explicat que ja es van realitzar inspeccions a l'empresa que distribueix l'aigua a l'Hospitalet de Llobregat, i que van donar negatiu.