Calldetenes consolida la festa dels Tonis, després de la seva recuperació

Una vintena de cavalls i setge carruatges participen en el passant dels Tres Tombs

Passant dels Tonis de Calldetenes
Passant dels Tonis de Calldetenes | J.M. Costa
Redacció Osona.com
25 d'abril del 2016
Actualitzat a les 17:09h
Després que l'any passat es recuperés, Calldetenes ha celebrat de nou aquest diumenge, 24 d'abril, la festa dels Tonis, coincidint amb la diada de Sant Marc (25 d’abril) i sota un sol primaveral. La trobada va començar a les 9 del matí amb l’arribada dels primers carruatges i animals a l’aparcament de davant de la SI Les Margues per a l’esmorzar popular de pa amb botifarra. Durant tot el matí, es van fer unes 120 botifarres per esmorzar, superant les expectatives de comensals.

En paral·lel a la concentració de carros i cavalls, a la plaça Onze de Setembre es va fer una exhibició d’agility amb el Gos del Lluçanès. Aquest és un esport en què un guia dirigeix el gos perquè superi una sèrie d’obstacles competint contra rellotge. En el mateix espai, els menuts de les famílies tenien l’oportunitat de fer un petit circuit d’obstacles muntats sobre un poni.

A les 12 del migdia es va donar la sortida al passant dels Tres Tombs, aquest any encapçalat per l’abanderat Sergi Casany, campió d’Espanya d’Enduro en la categoria de Junior Open 125 2T; i els pubills joves de Calldetenes Alba Peix i Oriol Casany. La comitiva estava formada per una vintena de genets muntats i 16 carruatges carregats de passatgers, que van fer dues voltes pels carrers del poble.

A la primera volta, el seguici va fer parada davant de l’església, on els animals van ser beneïts pel mossèn, i a davant de la casa consistorial per fer un petit aperitiu sense desmuntar. El passant es va acomiadar després de la segona volta a davant de l’Ajuntament amb l’entrega d’un petit obsequi a tots els participants de mà de l’alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer.

Els més de 150 participants a la Festa dels Tonis de Calldetenes provenien del mateix municipi i d’associacions de Tonis de Santa Eugènia de Berga, Taradell, Vic, Lluçanès i Olot, entre d’altres.
 

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

 

La benedicció dels animals, al passant dels Tonis de Calldetenes. Foto: Josep M. Costa