Els pantans del Ter-Llobregat garanteixen les demandes d'aigua per sis mesos

Es destinaran uns 173 hm3 per a l'abastament domèstic, 88 per al reg i 45 per al cabal circulant del riuTer | L'embassament de Sau està 33 punts per sota el nivell de la mateixa data de l'any passat

El pantà de Sau, el passat diumenge, al 56% de la seva capacitat
El pantà de Sau, el passat diumenge, al 56% de la seva capacitat | Josep M. Costa
Redacció Osona.com
21 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:42h
La comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregat, celebrada aquest dimarts a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha fixat una reserva d’aigua de 315,4 hectòmetres cúbics (hm3) per satisfer les necessitats dels diferents usos per als propers sis mesos. La reserva d’aigua s’ha aprovat per unanimitat.
 
Actualment, els embassaments d’aquest sistema, tot i que les pluges han estat el 50% del que és usual a la conca del Ter i inferiors al 70% en la del Llobregat, se situen al 68 % de la seva capacitat, amb 416 hm3.

En aquest sentit, és significatiu, però, l’estat del pantà de Sau, a només un 56% de la seva capacitat (93 hm3), quan en la mateixa data de l’any passat se situava amb 33 punts més: 89,8% i 148,4 hm3.

La comissió ha fixat una dotació de 173,4 hm3 per a satisfer les necessitats d’abastament. Concretament, 96,5 hm3 provindran del Ter (86,6 dels quals es tractaran a través de la potabilitzadora de Cardedeu, situada al Vallès Oriental, mentre que els 9,9 restants a la planta potabilitzadora de Montfullà, al Gironès) i 76,9 hm3 es captaran del riu Llobregat.
 
Pel que fa a les demandes de reg, es reserva una quantitat d’aigua de 88,2 hm3. D’aquests, 70,9 hm3 corresponents a la conca del Ter (repartits a través de les nou comunitats de regants gironines) i 17,3 hm3 a la del Llobregat (Sèquia de Manresa i Canal de la Dreta del Llobregat).
 
En la comissió també s’han fixat més de 44,6 hm3 (abril-setembre) per garantir el cabal circulant del riu Ter i 7,9 hm3 pel cabal circulant del riu Llobregat. Així mateix es reserven 1,2 hm3 per les activitats d’oci al Ter.
 
El consum domèstic es manté molt contingut. El darrer semestre ha estat 46 hm3 per sota del que hi havia abans de la sequera 2007. En conjunt es manté la reducció del voltant del 12% respecte a les demandes d’aigua per a ús domèstic prèvies a la darrera sequera.

Les comissions de desembassament
 
Les comissions de desembassament són espais on s'assumeixen les funcions de participació en la gestió dels recursos hídrics de les conques internes catalanes, tal com preveu la Llei 10/2011 de 29 de setembre de simplificació i millora de la regulació normativa. En aquestes comissions es determinen les dotacions d'aigua per satisfer les diverses necessitats d'abastament, reg i usos ambientals. També s'aborden els temes d'interès de cada àmbit.
 
Hi ha establertes quatre comissions de desembassament (Ter-Llobregat, Muga, Foix i Riudecanyes), corresponents als diferents trams regulats de les conques internes catalanes.
 

El pantà de Sau, el passat diumenge, al 56% de la seva capacitat. Foto: Josep M. Costa