Un concurs de conserves, novetat de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda

El certamen se celebra aquest cap de setmana al peu de la Muntanyeta

Redacció Osona.com
08 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:15h

Presentació de la IV Fira de la Llavor Tradicional. Foto: Ajuntament de Roda de Ter


L’Ajuntament de Roda de Ter i la Comissió de la fira organitzen la IV Fira de la Llavor Tradicional, que se celebra al municipi aquest cap de setmana, dies 9 i  10 d'abril. Després de la consolidació del certamen de l'any passat, enguany es tornarà a repetir el format dels anys anteriors, de dos dies.

La presentació d’aquesta edició va tenir lloc el dimarts, 4 d’abril, al peu de la Muntanyeta, ubicació on com cada any té lloc la fira. Des de l’organització, s’està molt pendent de la meteorologia que faci dissabte i diumenge ja que la fira té lloc a l’aire lliure i no hi ha una ubicació alternativa si fa mal temps.

El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Roda de Ter, Antoni Vila, va obrir el torn de paraules i va explicar que el nou equip de govern continua apostant per aquesta fira “perquè porta gent al municipi” i des del primer moment s’ha col·laborat amb la comissió organitzadora. Vila va assegurar que la fira ha programat activitats diverses per tal que pugui arribar a un públic prou ampli.

Marta Barniol, membre de la comissió organitzadora, va explicar els inicis de la fira que se situen a l’any 2012 amb el projecte de recuperació de La Muntanyeta (que va consistir amb una plantada d’arbres) i amb la creació dels horts socials que hi ha just al costat. I va ser l’any 2013 quan es va fer la primera edició de la fira amb l’objectiu “de donar valor a les llavors tradicionals del nostre entorn”. Va ser en l’edició de l’any passat quan va néixer el Banc de Llavors, el qual recupera llavors que es feien servir anys enrere. Des de la comissió organitzadora es va assegurar que amb aquesta fira “es vol transmetre l’estima pel nostre medi ambient i al mateix temps es vol reivindicar els productes de proximitat i ecològics, que són més saludables per a nosaltres i pel medi ambient que un producte portat de lluny”.

Xavier Quirante, també membre de l’organització, va enumerar les xerrades programades durant els dos dies de la fira i en va destacar el concurs de conserves d'hortalisses, fruites i bolets com una de les principals novetats d’aquesta edició.

Per la seva part, la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de Roda de Ter, Àngela López, va detallar la resta d’activitats de la fira, les quals complementen les xerrades tècniques, i que tindran lloc durant tot el diumenge.

A la roda de premsa també hi va assistir Carme Arumí, com a participant del concurs de conserves, i va explicar com podem fer conserves, per exemple, de la fruita molt madura o quan a l’estiu hi ha una sobreproducció de tomàquets. “Les conserves ens permeten aprofitar aquests productes que per altra banda se’ns farien malbé; alhora que permeten allargar-ne la temporada”, va apuntar.

Aquest 2016 el tret de sortida de la fira serà la presentació de la càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la UVIC-UCC amb la participació del gastrònom Pep Palau, que parlarà sobre autosuficiència alimentària. Serà el dissabte a les sis de la tarda.

Durant tot el diumenge es durà a terme la Fira de la Llavor i, com a cada edició, hi trobarem els diferents espais relacionats amb els productes agroecològics, artesanals i de proximitat.
 

Programa d’actes

Arxivat a