L'escàndol dels «papers de Panamà» també esquitxa Àlex Crivillé

Apareixen noves informacions relacionades amb la filtració massiva de presumptes evasors fiscals | El pilot de Seva cobrava els seus drets d'imatge a través d'una empresa "offshore"

Redacció Osona.com
05 d'abril del 2016
Actualitzat el 06 d'abril a les 10:15h
Àlex Crivillé davant l'escultura instal·lada a l’entrada de Seva
Àlex Crivillé davant l'escultura instal·lada a l’entrada de Seva | Joan Mill
Àlex Crivillé també està esquitxat per l'escàndol dels denominats "papers de Panamà", segons han fet públic aquest migdia La Sexta i El Confidencial. El pilot de Seva va cobrar els seus drets d'imatge a través d'una societat offshore (fora de la legalitat), després de guanyar el mundial.

El 24 d’octubre, Crivillé es va convertir en el primer pilot de l’Estat en guanyar el campionat del món de motociclisme de 500 cc. Tres mesos després, el 25 de gener de 2000, el bufet d’advocats Mossack Fonseca va registrar a les Illes Verges Britàniques la societat Pro Best Invest SA. Un any després, el pilot osonenc va cobrar els seus drets d’imatge a través d’una societat offshore, explica El Confidencial.

En aquells moments, Crivillé tenia residència legal a Suïssa. La firma del contracte amb Pro Best va servir perquè li cedís els seus drets d’imatge, que llavors es pagaven al campió. Crivillé, assegura el seu assessor legal, pagava els conseqüents impostos a Suïssa.

L’últim intermediari era una societat holandesa, Racinvest, a qui es van cedir els drets d’imatge i marca que tenia la seva empresa a l'estat espanyol, un pas necessari ja que Holanda tenia un tracte fiscal més favorable amb les Illes Verges Britàniques, on els gestionava la citada Pro Best Invest. “És un entramat legal, però sí, podem parlar d’enginyeria fiscal”, reconeix l’assessor de Crivillé.

La societat es va tancar, segons els documents de Mossack Fonseca, el 2006, quatre anys després que Crivillé tornés a Catalunya per baixar-se definitivament de la moto. L’assessor del pilot de Seva assegura que Crivillé està al corrent de la seva tributació amb la Hisenda espanyola.

La firma del contracte de 30 de juny de 2000 detalla les marques registrades pel pilot a les oficines de patents de Madrid i Alacant: “Alex Crivillé”, a Espanya i Europa, “Alex Crivi”, i “Alex Crivillé-Crivi”, a tot Europa. A més d’explotar els drets d’aquestes marques a la Unió Europea, Pro Best Invest podia gestionar els drets d’imatge del pilot a tot el món, excepte els Estats Units i Canadà.

El contracte, de prop de 30 folis, detalla el preu dels drets de Crivillé. La societat li pagaria 72.000 euros anuals com a quantitat fixa i un 85% dels beneficis obtinguts per sobre d’aquesta xifra. El contracte quedaria sotmès als impostos establerts per la llei helvètica.
 

Més informació, des d’El Confidencial


Àlex Crivillé, quan encara estava en actiu. Foto: Repsol