La nova potabilitzadora d'Osona Nord i el Voltreganès es posa en marxa

L’ETAP subministrarà aigua a sis municipis i a 25.000 habitants | L’equipament ha suposat una inversió de 8 milions d’euros, finançats pels ajuntaments, el Consell Comarcal i la Diputació

Els alcaldes i els mitjans de comunicació han visitat la potabilitzadora, aquest dimecres
Els alcaldes i els mitjans de comunicació han visitat la potabilitzadora, aquest dimecres | Josep M. Montaner
Redacció Osona.com
31 de març del 2016
Actualitzat a les 12:38h

Els alcaldes i els mitjans de comunicació han visitat la potabilitzadora, aquest dimecres. Foto: Josep M. Montaner


El Consell Comarcal posarà en marxa aquest divendres, 1 d’abril, la nova Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) a Osona Nord i el Voltreganès, ubicada a les Masies de Voltregà. La potabilitzadora aportarà cabals complementaris d’aigua a sis municipis de la comarca: en una primera fase, a Torelló, Orís, les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà; i a la primavera, quan hagin finalitzat les obres de les canonades, arribarà a Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló. En total, se’n beneficiarà una població de 25.422 habitants.

L’ETAP parteix de la captació d’aigua al riu Ter, a la resclosa de Conanglell, situada just davant dels terrenys de l’EDAR de la Vall del Ges. La capacitat de tractament en aquesta primera fase és de 6.000 m3/dia, una xifra que es podria ampliar als 10.000 en un futur, depenent de les necessitats dels ajuntaments afectats. Permetrà dotar aquests municipis dels cabals complementaris necessaris per pal·liar la precarietat de recursos propis que tenen fins ara, ja sigui en qualitat o en quantitat.

En la primera fase no es preveu el tractament dels fangs ni filtres de carbó actiu. La longitud de la xarxa de canonades serà de més de 18 quilòmetres, un cop estigui executada en la seva totalitat.
 

Parlament de Joan Roca a la potabilitzadora, aquest dimecres. Foto: Josep M. Montaner


La inversió de l’ETAP i la xarxa de canonades ha estat de gairebé 8 milions d'euros (7.947.466,58). El finançament ha anat a càrrec del Consell Comarcal, a través de la Diputació de Barcelona, amb 1.693.952,75 euros, i la resta, dels sis ajuntaments, que han aportat 6.253.513,83 euros: 2.930.020,53 euros a la xarxa de canonades de la primera fase (les Masies de Voltregà, Orís, Sant Hipòlit de Voltregà i Torelló), i 1.712.729,60 euros a la segona (Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló).

L’entrada en funcionament de la potabilitzadora suposarà una gran millora de la qualitat de l’aigua, significarà un abastiment assegurat d’aigua per als municipis, i representarà també el compliment de la normativa europea, que determina que l’aigua passi per la depuradora i es canalitzi a través de xarxa.

L’ACA i la determinació dels ajuntaments

Les obres de construcció de l’ETAP Osona es van iniciar el setembre de 2013. El projecte ja feia molt temps que estava planificat, ja al juny de 2005 l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell Comarcal d’Osona van signar un conveni per iniciar-ne l’execució. La manca de finançament per part de l’ACA, però, va fer que el projecte no es portés a terme.
 

Els alcaldes i representants dels sis ajuntaments han visitat la potabilitzadora, aquest dimecres, amb Joan Roca i Jordi Fàbrega. Foto: Josep M. Montaner


Malgrat la suspensió del compromís per part de l’ACA, els sis ajuntaments integrants del projecte, uns anys més tard, van acordar seguir endavant amb la iniciativa. Entre febrer de 2009 i novembre de 2011, els sis ajuntaments van aprovar els convenis de delegació, obres i gestió, i es va establir el finançament.

No disposar del finançament de l’ACA va fer redimensionar el projecte i replantejar la capacitat i disseny de l’ETAP, amb la finalitat de reduir la inversió per tal de que els ajuntaments poguessin finançar-ho. A més, es va optar per executar-lo per fases.
 
El president del Consell Comarcal, Joan Roca, en la presentació de l’equipament davant dels mitjans de comunicació, aquest dimecres, ha comentat aquesta conjuntura: "Podríem no haver fet res si no teníem el finançament i, en canvi, es va buscar la manera perquè l'obra, que era molt necessària, veiés la llum”.
 

Els alcaldes i els mitjans de comunicació han visitat la potabilitzadora, aquest dimecres. Foto: Josep M. Montaner


Ara, des del Consell Comarcal i des dels ajuntaments es veu necessària l’execució de la 2a fase de l’ETAP per poder millorar el tractament de l’aigua el tractament, per resoldre la provisionalitat en la gestió dels fangs i per tenir assegurats els cabals necessaris pels municipis en cas de sequera i mancança dels recursos propis.

Jornada de portes obertes
 
Amb la voluntat de donar a conèixer la instal·lació als ciutadans d’Osona Nord i Voltreganès, s’ha organitzat una jornada de portes obertes el dissabte 16 d’abril. En aquesta data també es farà la inauguració oficial de la potabilitzadora, amb la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

L’acte institucional es farà a les 11 del matí i a continuació s’obriran les portes de la planta als visitants.
 

Els alcaldes i els mitjans de comunicació han visitat la potabilitzadora, aquest dimecres. Foto: JOsep M. Montaner

Documents