L'homenatge als màrtirs de la Gleva de 1714 recupera el seu format popular

La commemoració es farà aquest dissabte i comptarà amb trabucaires, gegants , falcons i bastoners | Òmnium Voltreganès torna a implicar-se a la festa

Redacció Osona.com
02 de març del 2016
Actualitzat el 05 de març a les 11:16h
Commemoració dels Fets de la Gleva, en una foto d'arxiu
Commemoració dels Fets de la Gleva, en una foto d'arxiu | Adrià Costa

Commemoreció dels Fets de La Gleva de 1714. Foto d'arxiu: Adrià Costa


L’homenatge als màrtirs de la Gleva del 1714, que s’havia fet als últims anys al Voltreganès, recupera el seu format inicial. L’any passat, Òmnium Voltreganès va desvincular-se de l’organització i, finalment, només es va fer una marxa de torxes, en una data diferent de les primeres edicions, a primers de març (sempre s’havia fet a principis de febrer).

Ara, Òmnium Voltreganès s’hi ha tornat a implicar i organitzarà la commemoració conjuntament amb els dos ajuntaments implicats: el de les Masies de Voltregà i el de Sant Hipòlit de Voltregà. La festa recuperarà doncs el seu format popular, amb trabucaires, falcons, gegants i bastoners, la baixada de torxes fins al santuari de la Gleva i l’ofrena floral. Enguany no s'esperen miquelets, com en edicions anteriors. Pel que fa a la data, es manté la de l’any passat, en aquest cas, el proper dissabte, 5 de març.

L'homenatge començarà a un quart de 6 de la tarda, amb la crida a la participació a càrrec dels Trabucaires Toca-sons de Taradell, pel centre de Sant Hipòlit de Voltregà, i el repic de campanes, Tot seguit, hi haurà una cercavila dels Gegants de Sant Hipòlit, des de la plaça de l’Ajuntament a la plaça de l’Església. A les 6 de la tarda es presentarà l’acte i es podrà gaudir de les actuacions dels Bastoners de Prats, els Falcons de Barcelona i els Bastoners de Sant Bartomeu del Grau. A les 7 de la tarda, s'iniciarà la marxa de torxes fins a la Gleva. A les 8, al santuari, hi ha prevista l'ofrena floral i els parlaments. Un sopar popular tancarà la vetllada.

La commemoració també inclou una exposició, Barcelona 1714 Jacques Rigaud: crònica de tinta i pólvora, del Memorial 1714, que es podrà visitar durant dissabte i diumenge, de les 11 a les 14 hores, a l’Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà. També es projectarà un audiovisual elaborat des del Museu Industrial del Ter, sobre els Represaliats del Franquisme al Voltreganès.
 

Cartell i programa de l'acte

 

El Voltreganès va recorda l'any passat els màrtirs de la Gleva amb una marxa de torxes. Foto: Adrià Costa

Els Fets de la Gleva, un apunt històric

L'objectiu de la commemoració passa per difondre un dels fets històrics que va tenir lloc en el context de la Guerra de Successió al Santuari de la Mare de Déu de la Gleva, que va ser escenari d'un episodi històric, fins fa poc mantingut en l'oblit. La documentació recopilada per Òmnium explica que a principis de 1714 estaven reclutats prop de Sant Hipòlit uns 1.400 homes, per formar part de l'exèrcit català. L'objectiu d'aquest grup era auxiliar les tropes austriacistes de la ciutat de Barcelona, que rebien l'embat de les tropes franco-castellanes.

Les forces borbòniques, en assabentar-se de la mobilització, van decidir atacar-los. L'atac borbònic va arribar de la mà del comte de Montemar, mentre que els dirigents de l'exèrcit català a la plana de Vic van optar per enviar 300 homes a defensar l'estratègic santuari de la Gleva, davant l'arribada de les forces borbòniques.

El que volien els catalans era aturar l'atac dels enemics, mentre es demanava reforços al Marquès de Poal, màxim responsable de l'exèrcit català de l'interior. Després dels primers enfrontaments, el capità català Cararac va aconseguir atrinxerar-se amb 120 homes dins el santuari, aturant la primera ofensiva borbònica.

A partir d'aquest moment, es va iniciar un setge al santuari sense treva i els borbònics van aconseguir matar el capità. Amb la seva mort i la manca de direcció, es va pactar una rendició sota la condició que es respectés la vida de tots els homes que defensaven el santuari. Les tropes borbòniques, però, van trencar el pacte, i els 120 homes refugiats al temple van ser executats.

El dia següent, el Marquès de Poal va arribar amb els reforços, uns 4.000 homes, que no van ser a temps de socórrer els patriotes que van protagonitzar els Fets de la Gleva. Tanmateix, les morts no van ser en va perquè l'exèrcit català va poder fer retirar els borbons del Voltreganès.

Galeries de fotos de la commemoració:
- 2015 (Adrià Costa)
- 2014 (Adrià Costa)
- 2014 (Joan Parera)
- 2013 (Xavier Sanfeliu)
- 2012 (Adrià Costa)
- 2012 (Zdzislaw Grygus)
- 2011 (Lurdes López)