Oristà museïtza i obre al públic el jaciment romà de Puig Ciutat

Dos espais de l’enclavament arqueològic es podran visitar | El recorregut comptarà amb uns plafons amb codis QR que donaran una panoràmica virtual

Un dels espais museïtzats del jaciment
Un dels espais museïtzats del jaciment | Ajuntament d'Oristà
Redacció Osona.com
25 de febrer del 2016
Actualitzat el 26 de febrer a les 6:56h

Tram Nord-Est jaciment de Puig Ciutat by puigciutat.com on Sketchfab


Oristà inaugurà dissabte, 27 de febrer, les obres de museïtzació del jaciment arqueològic de Puig Ciutat. A partir d’ara, l’enclavament estarà obert de manera permanent al públic, que el podrà visitar (fins ara s’havien fet petites excavacions que llavors es tornaven a tapar). La visita tindrà un suport digital, amb codis QR. Durant l'acte, els responsables de les intervencions realitzaran una visita comentada a l'assentament.

Puig Ciutat, explorat des de l'any 2010, ocupa unes 5 hectàrees al cim d'un turó flanquejat per la riera Gavarresa. És un jaciment que en la seva última fase, durant el període romà tardo-republicà, hauria fet funcions de guarnició militar o praesidia en el territori, en un moment d’inestabilitat com és la guerra civil entre Juli Cèsar i els partidaris de Pompeu (mitjans segle I aC). El jaciment compta, també, amb dues fases anteriors, una possiblement ibèrica (aproximadament dels segles IV-II aC), molt arrasada per l’ocupació romana posterior, i una d’anterior, del bronze final/primera edat del ferro (aproximadament de mitjans dels segles IX-VII), que encara resta força desconeguda.
 
En la seva última fase, la que ha estat objecte de museïtzació, l'assentament va ser violentament destruït, molt probablement en el marc de la segona guerra civil romana esmentada. Els treballs duts a terme fins al moment han permès identificar la muralla que tancaria l'espai pels vessants més accessibles, conèixer l'estructuració urbanística de l'assentament, així com recuperar diversos elements que parlen de la vida dels seus habitants: abundant vaixella de procedència diversa, restes faunístiques en connexió anatòmica, etc.

Durant el passat mes de desembre es va dur a terme una intervenció per tal de museïtzar dos espais del jaciment: un edifici complex arran de la muralla i un edifici singular de planta quadrada que podria acollir el comandament o realitzar tasques administratives. Durant el projecte s'han efectuat diverses feines d'adequació de l'entorn, amb la col·locació d'una tanca perimetral i la millora dels accessos. S'ha obert també un web dedicat al jaciment, gràcies al projecte de l'1% Cultural de l'Eix Transversal de Cedinsa de l'any 2014, on es pot ampliar la informació i visitar el museu virtual, proveït de diverses reconstruccions 3D, tant de les estructures del jaciment com dels objectes recuperats.
 

Dos arqueòlegs, treballant al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà, a la zona de la muralla. Foto d'arxiu: Carles Padrós


S'ha dissenyat també un itinerari per l'interior del jaciment amb diversos plafons previstos de codis QR que permeten connectar amb el web, i realitzar d'aquesta manera una visita autònoma al parc arqueològic.

La intervenció, promoguda per l'Ajuntament d'Oristà, l'ha dut a terme l'empresa Actium i s'ha finançat amb un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El jaciment de Puig Ciutat, des del cel