El preu del porc es manté als comerços malgrat que el preu en origen cau un 25% en dos anys

El sindicat JARC-COAG denuncia que el diferencial entre la granja i la taula arriba al 450%

À.Ll / ACN
11 de febrer del 2016
Actualitzat a les 7:08h

Mercat Municipal de Vic, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


El sindicat JARC-COAG denuncia que els baixos preus de la carn de porc en origen no s'estan traslladant al preu de venda al públic (PVP). El diferencial entre la granja i la taula arriba al 450% i és el més alt dels darrers dos anys. Segons el sindicat, del gener del 2014 al desembre del 2015 els preus al ramader han caigut un 25%, "mentre al consumidor amb prou feines se li han reduït un lleuger 1%".

El cap sectorial del sector porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, considera "lamentable" que la indústria transformadora i les cadenes de distribució "engreixin els seus marges mentre una explotació tipus perd 4.500 euros cada mes", perquè "des de fa més de 12 setmanes els preus pagats al ramader no cobreixen ni tan sols els costos de producció", assegura.
 
Segons JARC-COAG, les cotitzacions de la Llotja de Mercolleida confirmen la tendència observada en l'Índex de Preus Origen-Destí dels aliments (IPOD). Al 2016, el preu mitjà del porc viu se situa en 0,95 euros/quilo –quan el cost de producció és d'entorn 1,12 euros/quilo-, enfront d'un preu mitjà d'1,13 euros/quilo del 2015, 1,27 euros/quilo del 2014 i 1,37 euros/quilo del 2013. Tot i això, a aquestes cotitzacions s'hi han de restar els eventuals descomptes practicats pels escorxadors, que ronden entre els 0,03 i els 0,06 euros per quilo de porc viu.

Actuacions per evitar pràctiques comercials "abusives"

Davant aquest context, des de JARC-COAG demanen al Ministeri espanyol d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient "que actuï i penalitzi les pràctiques comercials abusives per part de la indústria i les cadenes de distribució". Així mateix, el sindicat sol·licita un esforç a l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) per augmentar les seves inspeccions en aquest sector.

A més, JARC-COAG demana al Ministeri reforçar les negociacions bilaterals amb Rússia per tal que reobri el seu mercat a les importacions agroalimentàries de la Unió Europea. Per a l'organització agrària, l'obertura de fronteres "donaria una mica d'oxigen per a les exportacions comunitàries i estatals i una major fluïdesa al mercat".

Quant als costos de producció, JARC-COAG defensa la necessitat d'incentivar mesures que fomentin l'aprofitament energètic dels excedents de purins en les mateixes explotacions, la qual cosa "suposaria una doble solució per als ramaders: gestió sostenible de subproductes i reducció de la factura elèctrica".