FOTOS Trobat un túnel al nucli antic de Vic que podria ser de l'època romana

En un primer moment, la troballa s’hauria utilitzat com aqüeducte subterrani o com a mina d’aigua | Uns operaris que posaven uns senyals al Temple Roma van fer el descobriment

Els mitjans de comunicació han pogut visitar el túnel
Els mitjans de comunicació han pogut visitar el túnel | Josep M. Montaner
Redacció Osona.com
09 de febrer del 2016
Actualitzat el 10 de febrer a les 6:56h
 
Durant unes tasques per col·locar una senyalització a les immediacions del recinte que emmarca el Temple Romà de Vic, els operaris es van trobar amb un problema amb què no comptaven: no van poder clavar el pal que hagués servit per sostenir un panell informatiu. D'aquesta manera, el forat sense fons els va conduir a descobrir un túnel.

Els arqueòlegs tot just hi comencen a treballar, però apunten que el corredor podria datar de l'època romana, com el temple que hi ha just al damunt. Les hipòtesis insinuen que el túnel serviria perquè es pogués transportar l'aigua del pou que hi ha al mig del temple fins a la plaça de Malla, a uns 50 metres. Al mig del corredor, i ja d'època moderna, també s'ha descobert una cambra de petites dimensions que, segons sembla, podria haver servit per mantenir frescos els aliments.

L’Ajuntament de Vic va mostrar aquest dimarts als mitjans de comunicació la troballa arqueològica. A partir d’ara es comencaran els estudis i anàlisis pertinents per tal de poder conèixer a fons l'abast del descobriment.
 

La regidora Fabiana Palmero, a l'indret on s'ha descobert l'entrada al túnel. Foto: Josep M. Montaner

 

Entrant al túnel, a sota el Temple Romà de Vic. Foto: Josep M. Montaner


Anna Gómez, del Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona, va exposar que aquesta actuació preventiva està dirigida per Pau Alberch, arqueòleg de l’empresa Arqueòlegs.cat. Segons Gómez la presència de restes d’interès arqueològic en aquest punt és conegut des dels anys 80, quan es va excavar pràcticament tota la plaça i es va recuperar part de la necròpolis de l’església de Sant Sadurní (s. IX-X), estructures associades a les parades del mercat de la Quintana (i diverses canalitzacions associades a l’època moderna i contemporània).

La present actuació, centrada en una superfície d’uns 5 per 2 metres, ha permès recuperar una canalització del segle XVIII feta amb maons i excavada a la roca, un forat de pal associat a una de les parades de la plaça de la Quintana i unes lloses que cobreixen una canalització situada prop de la paret del Temple Romà. És en aquest punt on s’ha localitzat una estructura subterrània. Es pot dir que es tracta d’una mina formada per un corredor excavat a la roca natural, de base plana, 2 metres d’alçada i sostre en punt rodó.

Aquest túnel, que presenta una orientació nord-sud, té una amplada molt regular, entre 90 i 100 cm, en tot el seu recorregut. L’estructura presenta una longitud conservada d’uns 23 metres, fins que queda parada per la presència d’un enderroc, segurament associat a la construcció de les cases actuals pel seu costat sud. Pel costat nord s’arriba a un petit recinte de planta circular a mode d’habitació o cel·la de 6 metres de radi, al qual s’accedeix a través d’un límit format per unes lloses a mode de porta. Aquest recinte presenta un paviment en argamassa i un arrebossat a la paret pigmentat en vermell i amb línies blanques formant un carreuat a mode de decoració.
 

Els mitjans de comunicació han entrat al túnel descobert a sota el Temple Romà de Vic. Foto: Josep M. Montaner


L’arqueòloga va manifestar que hi havia més informació d’aquesta estructura gràcies a l’historiador Rafel Ginebra, que ha recuperat una notícia del 1903 al Norte Catalán que parla d’aquesta troballa realitzada per Lluís G. Illa. Aquesta notícia esmenta que la mina tenia un recorregut d’uns 40 metres i que s’hi accedia des de la plaça de Malla. En el seu moment es va relacionar amb pou situat a l’interior del Temple Romà, si bé no hi ha connexió directe entre ambdues estructures.

L’excavació i l’estudi de les restes es troben en curs de realització però es pot avançar que es tracta d’una estructura antiga que funcionaria com a mina d’aigua o aqüeducte subterrani i que, posteriorment, ja en època medieval i moderna, fou utilitzat com a recinte, de múltiples usos, com per exemple el de fresquera o rebost. L’aixecament topogràfic i els estudis complementaris permetran contrastar aquestes hipòtesis i proposar noves pautes  a desenvolupar en futurs treballs.
 

El final d'una de les branques del túnel. Foto: Josep M. Montaner

 

Roda de premsa per presentar la troballa arqueològica. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a