Els supermercats Bonpreu-Esclat, premi Martí Gasull 2016

El guardó distingeix una entitat o empresa pel seu ús del català

Joan Font, rebent el premi
Joan Font, rebent el premi | I. Meler
Isaac Meler
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 6:33h

Joan Font, rebent el Premi Martí Gasull 2016. Foto: Isaac Meler


Els supermercats Bonpreu-Esclat han estat els guardonats amb el III Premi Martí Gasull de Plataforma per la Llengua "en reconeixement a la seva política lingüística que, des dels seus inicis, usa la llengua catalana de manera natural en tots els aspectes de la seva activitat", segons ha informat l'entitat. 

Joan Font, director general de l'empresa, ha recollit el premi de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, consistent en un guardó dissenyat per l'orfebre Joaquim Capdevila i una dotació econòmica de 3.000 euros.

Si abans de rebre el premi, Font ha assegurat que "és exactament igual de car" etiquetar en castellà o català, Puigdemont ha aprofitat per fer un símil i defensar una futura república catalana on es podrà etiquetar en "en català i en 300 llengües més". En aquest sentit, el president de la Generalitat, ha destacat el paper en pro de la "cohesió social" que ha tingut la llengua catalana i l'ha situat com a "punt de trobada per fer un país nou" sense "excloure ningú". També han felicitat al premiat i als finalistes la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona.

L'elecció del premiat s'ha fet mitjançant la participació de més de 5.000 persones que han emès el seu vot a través del web premimartigasull.cat. Prèviament, els tres finalistes van ser escollits entre més de 150 candidatures pel jurat compost per vuit persones reconegudes de diversos àmbits: Jaume Cabré i Fabré, Carles Torner i Pifarré, Carme Forcadell, Rosa Serrano i Llàcer, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig, Isona Passola i Òscar Escuder i de la Torre.

A l'acte també hi han assistit els representants dels altres dos finalistes: Javed Ilyas, president de l'Associació de Treballadors Pakistanesos de Catalunya, i Mercè Espuny, responsable de Política Lingüística del Grup Flaix. Durant la cerimònia, també hi ha hagut moments de reconeixement a la seva tasca de promoció del català en els seus àmbits corresponents i han estat obsequiats amb una litografia d'Antoni Tàpies.

En record de Martí Gasull i Roig

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir al mont Manāslu a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava la seva expedició. La família i la Plataforma per la Llengua, entitat que ell va cofundar i impulsar, van rebre centenars de mostres de suport i de condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d'en Martí en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L’octubre de 2012 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona.
 

Carme Forcadell, Òscar Escuder i Carles Puigdemont, a la primera fila de l'entrega del III Premi Martí Gasull. Foto: Isaac Meler