Una denúncia d'Anglada a la Guàrdia Civil activa la investigació de l'Audiència a l'Ajuntament de Vic

El jutge considera que en la moció de suport a la desconnexió amb Espanya hi pot haver un delicte de sedició, desobediència i prevaricació

Redacció Osona.com
08 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:32h

Josep Anglada, en un ple de Vic. Foto: Adrià Costa


L’Audiència Nacional espanyola, a instàncies de Fiscalia, ha obert una investigació sobre la moció aprovada el 9 de desembre per l'Ajuntament de Vic, on es dóna suport a la declaració del Parlament de 9 de novembre, que fixa  l’inici de la desconnexió amb l’Estat espanyol. Aquesta resolució va ser invalidada pel Tribunal Constitucional l’11 de novembre.

La investigació es va iniciar fruit d’una denúncia presentada pel regidor de Plataforma Vigatana Josep Anglada a la comissaria de la Guàrdia Civil de Vic, uns dies abans de la celebració del ple, segons l’auto de l’Audiència Nacional al qual ha tingut accés Osona.com. Tot i el document, Anglada assegura que ell no va posar mai cap denúncia, que no tenia intenció de denunciar a ningú i que l’únic que va fer va ser lliurar la documentació del ple, amb la moció inclosa, perquè “algú li havia demanat”. A partir d’aquí, es van iniciar les diligències corresponents.

L’Audiència Nacional espanyola va enviar fa uns dies els Mossos d’Esquadra a recollir del secretari del consistori vigatà una còpia de la gravació de la sessió del ple del 9 de desembre o el document en un altre format de les intervencions de cadascun dels edils. La resolució aprovada a Vic, entre d’altres punts, proclamava l’obertura d’un procés constituent per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana, instava a tramitar les lleis de seguretat social i hisenda pública i advertia que el Parlament no se supeditarà a les institucions de l’Estat espanyol, en particular a les del Tribunal Constitucional, que considerava “mancat de legitimitat i competència”.

Fiscalia considera que la moció pot constituir “no només un delicte de sedició de l’article 544 CP, sinó també de prevaricació, desobediència, usurpació d’atribucions o ús indegut de fons públics (articles 404, 410 506 i 432 CP)”.

La moció va ser presentada per CiU, ERC i Capgirem. Tot i això, els dos regidors d’Unió Democràtica, dins del grup municipal de CiU, Josep Arimany i Maria Carme Bover, van desmarcar-se de la proposta i van optar per l’abstenció. Bover va explicar que van votar “amb coherència política”.

D’aquesta manera, la moció va prosperar amb 16 vots favorables (set dels nou regidors de CiU, cinc d’ERC i quatre de Capgirem), quatre abstencions (els dos regidors d’Unió, PSC i Vic per a Tots), i un vot en contra (PLVI). Anglada va demanar que constés a l’acta què havien votat cada un dels regidors.
Arxivat a