Najat El Hachmi i Carles Capdevila, Premis Ciutat de Barcelona

L'escriptora i el periodista rebran el guardó el 15 de febrer

Najat El Hachmi
Najat El Hachmi | Adrià Costa
Nació Digital
03 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:46h

Najat El Hachmi, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


L'historiador Paul Preston, els escriptors Ricardo Piglia i Najat El Hachmi, el periodista Carles Capdevila, el jove actor Pol López i el filòsof Josep Maria Esquirol seran distingits amb els Premis Ciutat de Barcelona 2016, tal com han anunciat aquest dimecres la comissionada de Cultura de l'Ajuntament, Berta Sureda, i la presidenta del Consell de la Cultura de Barcelona, la biòloga Montserrat Vendrell, en roda de premsa.

Els premis, que es lliuraran el dilluns 15 de febrer a l'Ajuntament, també reconeixeran la trajectòria del restaurador "Juanito" de l'establiment Pinotxo pel seu amor, dedicació i simpatia en la seva emblemàtic espai del mercat de la Boqueria. Vendrell ha destacat que enguany els premis han volgut distingir la "dimensió col·lectiva de la cultura, pel seu caràcter inclusiu" amb iniciatives com la d'Arquitectes de capçalera, impulsada al barri del Raval des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.

Uns premis de caràcter inclusiu

Paul Preston serà distingit per la seva "significativa trajectòria d'abast internacional" com historiador de la II República, la Guerra Civil, l'exili i la transició, mentre que Ricardo Piglia rebrà el guardó per l'obra Els diaris d'Emilio Renzi. Anys de formació i l'escriptora Najat El Hachmi per la publicació de La filla de l'estrangera. El filòsof Josep Maria Esquirol serà distingit per l'obra La resistència íntima: assaig d'una filosofia de proximitat que tracta qüestions existencials des de la quotidianitat.

El llibre Barris, veïns i democràcia, de Marc Andreu, rebrà el guardó en la categoria d'Història. El llibre analitza el moviment ciutadà forjat als barris de Barcelona durant la dictadura que va ser clau en la lluita antifranquista i va fer possible la transició a la democràcia i la reconstrucció de la ciutat en el període 1968-1986.

 

Carles Capdevila, a Vic. Foto: Toni Carrasco

Carles Capdevila, distingit per "l'esforç constant en la defensa de l’educació"

L'osonenc Carles Capdevila, director fundador de l'Ara, serà distingit amb el premi Ciutat de Barcelona en la categoria de Mitjans de Comunicació "pel seu esforç constant en la defensa de l’educació des dels mitjans, que ha tingut una fita el 2015 en l’extraordinària difusió a través de les xarxes socials de la conferència Educar amb humor". Capdevila va deixar la direcció de l'Araaquest darrer novembre, passant el relleu a Esther Vera.

En l'àmbit audiovisual, Alba Sotorra serà distingida pel seu "lúcid i subtil" retrat de la fascinació d'un jove per les armes en Game Over. En arts visuals, l'associació "A Bau A Qu" rebrà el premi per les seves iniciatives desplegades durant 2015; en circ ho farà la companyia Animal Religió per l'espectacle Sifonòfor, i en ciències experimentals Teresa Puig i Xaver Obradors pel descobriment d'un procediment de producció de materials superconductors.

Història, castells i el genocidi armeni

De l'àmbit de la dansa, Bea Fernández i Mònica Muntaner, de La Poderosa, seran reconegudes per la seva producció Fer Història(s), mentre que en cultura popular i tradicional els Castellers del Poble Sec rebran el reconeixement pel projecte Castelloscopi. També l'exposició "Disseny per a viure. 99 projectes per al món real", d'Òscar Guayabero, al Museu del Disseny de Barcelona, serà premiada en la categoria de disseny, i en la d'educació l'escola Miquel Bleach del barri d'Hostafrancs mereixerà el guardó per integrar les arts com a eix vertebrador de l'aprenentatge.

El grup Za! També rebrà el premi pel seu treball Loloísmo i en traducció en llengua catalana Ramon Monton serà reconegut per haver portat al català l'obra Els quaranta dies de la Musa Dag de Franz Werfel a través d'un català "viu i fluid que s'adequa en el registre d'aquest gran clàssic modern" sobre el genocidi armeni.
 

Paul Preston signant el Llibre d'Honor de la URV. Foto: Oriol Montesó.

Arxivat a