Estols de cigonyes fan parada i fonda a Osona

El Grup d’Anellament de Calldetenes recull dades sobre les aus en migració

Membres del Grup d’Anellament de Calldetenes, recollint dades
Membres del Grup d’Anellament de Calldetenes, recollint dades | GACO
Redacció Osona.com
02 de febrer del 2016
Actualitzat a les 17:00h

Aquest cap de setmana s’han observat diversos grups de cigonyes a Osona.  En concret, se n’han vist a L’Esquirol, Cantonigròs, Manlleu, les Masies de Roda i Olost, entre altres punts de la comarca. Es tracta de cigonyes que van cap al centre d’Europa, on criaran aquesta primavera, després d’haver passat uns mesos a l’Àfrica.

El Grup d’Anellament de Calldetenes (GACO) aprofita que les cigonyes es paren per passar la nit en teulades, campanars, arbres, torres d’electricitat o camps, per llegir les anelles que porten algunes d’elles. Les anelles llegides es comuniquen a l’Institut Català d’Ornitologia, que es coordina amb entitats similars d’altres països, i així es pot conèixer detalls dels desplaçaments migratoris d’aquests ocells.

Entre el dijous 29 de gener i l’1 de febrer, des del GACO s’han comptabilitzat més de 200 cigonyes i s’han llegit 75 anelles.

Per poder portar a terme aquesta tasca, és necessari detectar el més aviat possible l’arribada dels grups de cigonyes. Per això, des del GACO, agraeixen la col·laboració de totes les persones que participen, ja sigui avisant o llegint anelles, i demanen a tothom que vegi cigonyes que ho comuniqui a través dels telèfons que apareixen al web de l’entitat (trucada o whatsapp), indicant el lloc on es veuen, quantes n'hi ha aproximadament, si volen en quina direcció o si estan parades.

Com a dades destacables,  a finals de l’estiu del 2015, quan els grups de cigonyes anaven cap al sud, entre l’11 d’agost i el 26 de setembre, des del GACO es van comptabilitzar 2.386 cigonyes a la comarca i es van poder llegir 333 anelles, una quantitat molt superior a anys anteriors. D'aquesta manera, el GACO, amb el suport del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO), lidera la recollida de dades a Catalunya, d'aquesta espècie en migració.
Arxivat a