Santi Vila presideix la històrica festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga

El passant dels Tres Tombs, amb cavalls i una setantena de carros i carruatges, s'ha complementat durant tot el cap de setmana amb activitats diverses

Santi Vila, al passant dels Tres Tombs de Santa Eugènia de Berga
Santi Vila, al passant dels Tres Tombs de Santa Eugènia de Berga | Josep M. Costa
Redacció Osona.com
01 de febrer del 2016
Actualitzat el 02 de febrer a les 8:47h

Santa Eugènia de Berga ha celebrat aquest cap de setmana una nova edició de la històrica festa dels Tonis, reconeguda el 2011 per la Generalitat com a festa tradicional d’interès nacional. Fa dos anys, la celebració va complir 125 anys de vida continuada, mantenint la seva aposta per la qualitat.

L’acte central de la festa es va viure diumenge, a partir de les 12 del migdia, amb el tradicional passant dels Tres Tombs, que va omplir els carrers del municipi de cavalls, i una setantena de carros i carruatges. El passant estava encapçalat pels abanderats i amenitzat per la Cobla Genisenca. També els acompanyaven els pubills del poble, Carles Dachs i Núria Bosch. Hi va haver una gran pedregada de caramels.

La festa va comptar amb la presència del nou conseller de Cultura, Santi Vila, que va arribar a la zona esportiva als volts de dos quarts d’11 del matí, on va ser rebut per les autoritats. El conseller va visitar l’exposició privada d’Abel Parareda, veí del municipi i col·leccionista de carros, carruatges i estris del món de la pagesia. Tot seguit, es va desplaçar a la plaça Major, on va presidir la benedicció dels animals i el passant dels Tres Tombs, i fins i tot va animar-se a pujar en un dels carruatges.
 

Passant dels Tres Tombs de Santa Eugènia de Berga. Foto: Josep M. Costa


Durant els últims quatre anys els Tonis de Santa Eugènia de Berga han invertit en la recuperació de  diferents carros. En aquests moments, ja disposen de 20 carruatges propis. Un dels objectius de l’entitat és el de protegir aquests béns, tenint un patrimoni propi i així poder preservar la continuïtat de la celebració.

La festa dels Tonis, però, s'ha celebrat al llarg de tot el cap de setmana, amb múltiples activitats. El dissabte va arrencar amb l’entrega dels premis del XVII concurs de dibuix infantil i va continuar amb el sopar popular que va incloure el pregó, enguany a càrrec de Carles Dachs, poeta, llicenciat en filologia catalana i guanyador de diversos certàmens literaris. El ball amb el Grup Xarop de Nit va tancar la vetllada.

El programa de diumenge es va iniciar a primera hora, amb un bon esmorzar traginer, al pavelló. En el mateix espai ja es començaven a preparar els carruatges i s’escollien les persones que van poder gaudir de l’experiència del passant des de dins, o sigui, des de dalt d’algun dels carros.

Durant tot el matí, a la plaça Major, s’hi va fer la Fira de Comerç i hi van haver activitats culturals i exposicions d’eines de pagès i dibuixos. Un cop fet el passant, a la tarda, les sardanes amb la Cobla Genisenca van cloure el programa.

Durant tot el cap de setmana també es va poder visitar l'exposició de carros, carruatges i eines del mon de la pagesia d'Abel Parareda, ja esmentada, al pavelló d'esports.
 

Programa d'actes

Més informació, dossier de premsa

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

 

Exposició de carros, carruatges i estris del món de la pagesia. Foto: Josep M. Costa