Sequera: sense llum al final del túnel després de més de 90 dies sense ploure

Els fronts d'aquesta setmana difícilment deixaran precipitacions significatives i generals | L'Agència Catalana de l'Aigua nega que planifiquin restriccions

El pantà de Sau, la setmana passada
El pantà de Sau, la setmana passada | Josep M. Costa
Arnau Urgell
01 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:15h

Noranta dies seguits sense ploure a bona part de la regió metropolitana de Catalunya i de la Catalunya Central i, de moment, sense data per acabar aquesta ratxa històrica. Malgrat que aquesta setmana s'esperen petits canvis de temps, a causa de l'arribada de dos fronts, tot apunta que no deixaran precipitacions significatives ni generals.

De moment, les esperances que entre el 4 i el 5 de febrer un episodi de pluja deixés entre 10 i 20 litres arreu de Catalunya –puntualment més- s'han esvaït totalment. En les darreres hores, a més, els models han rebaixat molt la probabilitat que entre el 6 i 7 de febrer plogui de manera significativa a bona part del país. Caldrà veure, finalment, com acaba aquesta nova situació.

Cal recordar, per exemple, el cas concret de Vic on, segons Meteocat i amb dades des de 1950, ja s’ha superat àmpliament l’anterior rècord de 76 dies sense pluja registrats entre el 30 de novembre de 1982 i el 13 de febrer de 1983, tal com va publicar Osona.com. Des de la llevantada de principis de novembre, a la comarca han caigut quatre gotes durant dos dies aïllats, que només han registrat unes dècimes de litre (a efectes pràctics i meteorològics no es considera pluja). Un altre indret on s’ha batut el rècord històric sense pluja és la ciutat de Barcelona.
 

Mapa de la ratxa seca a Catalunya Foto: Meteocat


Setmana de temps estable amb termòmetres a la baixa

Després d'un cap de setmana amb un temps força enterbolit per núvols baixos que han afectat bona part del país, sobretot a la meitat nord, el febrer començarà amb domini del sol. Aquest fet afavorirà màximes força altes per l'època, entre els 15 i els 20ºC i, puntualment, encara més altes. Tanmateix, al llarg de la setmana els termòmetres aniran a la baixa –entre 2 i 4 ºC- afavorint una certa normalització de les temperatures.

L'ACA nega risc de restriccions

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) segueix una sequera meteorològica que, de moment, no és alarmant a nivell de recursos hídrics. I és que, a diferència del què ha publicat aquest diumenge El Mundo, en cap cas es plantegen restriccions ni a curt ni a mig termini.

Els embassaments, com ja havia publicat NacióDigital fa dies, es mantenen per sobre el 70%. Jordi Molist, director de l'àrea d'abastament de l'ACA, en declaracions al Via Lliure de RAC1, ha recordat que l'alerta no es declara fins al 40%.