La CUP «repensa» el POUM de Manlleu

La formació creu que el nou pla urbanístic s’hauria de basar en la participació ciutadana, el patrimoni natural, el dret a l’habitatge, la mobilitat, la indústria, el comerç, el patrimoni cultural i històric i el riu Ter

Redacció Osona.com
29 de gener del 2016
Actualitzat a les 12:36h
La CUP Manlleu ha fet públic el document “Repensant el POUM, repensant Manlleu” on s’expliquen les línies bàsiques que la formació creu que hauria de tenir el nou Pla d’Ordenació Urbanística (POUM) de Manlleu, suspès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el juliol de 2014.

El POUM és un pla de gran importància que té per objectiu la ordenació de la ciutat i del seu terme municipal, tot dissenyant les línies per al desenvolupament i el creixement local. Així doncs, es tracta d’un pla que afecta substancialment en la vida de les persones i en la manera de relacionar-se que aquestes tenen entre elles i l’entorn.

L’última versió del POUM de Manlleu va ser aprovada l’any 2008, però va ser anul·lada per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el novembre del 2014 per la manca d’un estudi d’inundabilitat d’una zona propera al Ter. Després d’aquesta suspensió, l’Ajuntament de Manlleu va presentar un recurs que va ser rebutjat pel mateix TSJC el 21 de maig.

En aquest context, l’Ajuntament de Manlleu està iniciant els tràmits per a l’elaboració d’un nou POUM. És per això que des de la CUP Manlleu s’ha cregut oportuna la redacció d’un document per assenyalar les línies bàsiques, de caràcter general, sobre com hauria de ser aquest pla.

Des de la CUP Manlleu es destaca que cal trencar amb el model de creixement sistemàtic de l’àrea urbanitzada de Manlleu, ja que “Manlleu no es pot permetre tenir naus de milers de metres en desús mentre es planteja fer créixer l’àrea de sòl urbanitzable” i “entre pisos buits i solars dins del poble per edificar, Manlleu podria acollir gairebé 5.000 persones més sense necessitat d’expandir l’àrea edificada”. Alhora, també es considera una assignatura pendent i imprescindible el fet de tenir una visió territorial de la planificació urbanística, en clau de plana de Vic o comarcal.

Per l’organització independentista, els eixos que haurien de marcar el contingut del nou POUM haurien de ser la participació ciutadana, el patrimoni natural, el dret a l’habitatge, la mobilitat, la indústria, el comerç, el patrimoni cultural i històric i el riu Ter.

Per últim, la CUP Manlleu remarca que el document “és un punt de partida a partir del qual elaborar propostes concretes” amb l’objectiu d’incidir en la redacció del nou POUM tot avançant cap a un nou model urbanístic per Manlleu que .”se centri en les veïnes i veïns i garanteixi la sostenibilitat”.
 

El document publicat per la CUP, íntegre (PDF)

Arxivat a