Vic, Capital de la Cultura Catalana enceta el febrer amb sis exposicions de fotos

VICCC 2016 dedica tot el mes a la fotografia | Durant tots aquests dies també es digitalitzaran imatges per crear l'Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica

«Diumenges de carreres», de  Roger Sala
«Diumenges de carreres», de Roger Sala | Roger Sala.
Redacció Osona.com
02 de febrer del 2016
Actualitzat el 05 de febrer a les 18:19h

Plaça Major de Vic. Foto: Arxiu de la Memòria Històrica
 

L'oferta cultural de Vic Capital de Cultura Catalana 2016 s'estableix a partir d'un codi temporal, és a dir, cada mes de l'any els actes es concentraran en una disciplina artística diferent. El fil conductor de febrer serà la fotografia. La programació acull una quinzena d'exposicions, de les quals, sis s'inauguren aquesta setmana. A més, des d'aquest dilluns ja s'ha posat en marxa a la Farinera de Vic la recollida de fotografies antigues per incorporar-les dins de l'Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica.

Pel que fa en aquesta darrera iniciativa, durant tot el mes de febrer, a partir de l'aportació voluntària dels ciutadans, es recolliran les fotografies antigues que tinguin relació amb la ciutat de Vic, o bé que els autors siguin vigatans. Totes elles es digitalitzaran per després crear un arxiu de la memòria. Aquest espai permetrà la recopilació i la classificació de tot aquell material fotogràfic elaborat des dels inicis de la fotografia fins als anys 80. La digitalització es realitzarà al moment, perquè d'aquesta manera el material es retornarà de seguida als propietaris, per evitar pèrdues i danys.

Els punts de digitalització s'ubiquen a la Farinera i als centres cívics durant les tardes del mes de febrer. Els dies 1, 2, 3, 4 i 5 de 17 de febrer a les 21:00 hores a La Farinera, Centre d'Arts Visuals de Vic. Els dies 8 i 9 de 16 a les 20:00 hores al Centre Cívic la Guixa. Els dies 10, 11 i 12 de 16 també a les 20:00 hores al Centre Cívic Can Pau Raba. Tot seguit, els dies 15 i 16 a les 20:00 hores la recollida es farà el Centre Cívic Plaça d'Osona. El 17, 18 i 19 de 16:00 a 20:00 hores al Centre Cívic el Montseny. Els dies 22 i 23 de 16:00 a 20:00 hores al Centre Cívic Santa Anna i, finalment, els dies 24, 25 i 26 de 16:00 a les 20:00 hores al  Centre Cívic Serra de Senferm de Vic. 

Les exposicions

La primera exposició, "Català Roca. Retrats", dedicada a Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998), s'inaugurarà aquest dimarts, 2 de febrer, a les 19:00 hores al Col·legi d'Arquitectes. L'acte comptarà amb la presentació de l'arquitecte i fotògraf Agustí Farrés. Francesc Català-Roca és una figura cabdal en la història de la fotografia contemporània i una de les personalitats més importants de l’art català de postguerra. Considerat com a pioner i renovador de la fotografia documental i del reportatge gràfic al país durant els anys cinquanta i seixanta, el seu treball representa un pont d'unió entre dues generacions de fotògrafs d'avantguarda, la d'abans de la Guerra Civil i la de postguerra.
 

Primera exposició del mes sobre Francesc Català-Roca. Foto: Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.
 

Dos dies després, el 4 de febrer a les 19:30 hores, Vic Jove acollirà l'exposició “Artist Drive: San Franciso d’Ester Molera” d'Ester Molera. L'autora, nascuda a Vic l'any 1988, és graduada en Fotografia i Creació Digital al CITM (Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia), de la UPC. Posteriorment va estudiar el postgrau l'Espai Expositiu al CCCB. Actualment treballa com a fotògrafa i a La Farinera. Amb aquesta exposició inaugura un nou projecte: Artist Drive, un espai web que relaciona punts del planeta amb els moviments artístics i culturals que s'hi produeixen. En aquest recull, Ester Molera intenta respondre a través de les seves fotografies què en queda d’aquell San Francisco que va ser la ciutat de la contracultura?

"A través del mirall. La fotografia: del dibuix a la realitat virtual", divendres, 5 de febrer, al Museu de l'Art de la Pell. Aquesta exposició mostra d’una forma pedagògica i interactiva un recorregut per la història de la fotografia, des dels inicis en dibuix i pintura realista fins a l'actualitat amb les imatges generades per mòbils i ordinadors. Els visitants podran entrar dins una càmera fosca i veure el món de l'inrevés o quin és el futur de la fotografia en el món de la realitat virtual.

El mateix dia, a les 20:00 hores, a la galeria d'art El Carme s'inaugurarà "Fotomàgia". És una mostra col·lectiva dels fotògrafs que habitualment exposen en aquest centre. Cada artista aporta les fotografies que reflecteixen de manera més noble el caràcter del seu treball. Els artistes que hi participen són: Ferran Blancafort, Albert Coma, Carmen Calvo, Manel Esclusa, Alex Francés, Carmen Mariscal, Joan Pujol-Creus, Miquel Sala, Manel Seuba, Miquel Vilà i David Ymbernon.
 
"Diumenges de carreres". Foto: Roger Sala.

Encara el mateix dia, a les 22:00 hores, el bar restaurant l’Indià acollirà l'exposició “Diumenges de carreres”. El fotògraf Roger Sala mostra l’evolució del món de les curses. Des de la seva pròpia mirada, es veurà la varietat d'esports que en formen part, el progrés tècnic dels últims anys, els circuits on es duen a terme les curses o les cares dels pilots catalans.

Per últim, el dia següent a les 17:30 hores,  la plaça de Santa Anna trobarem el "CuVic". Aquesta exposició variada és el resultat de la convocatòria adreçada a fotògrafs osonencs. Les imatges exposades en cubs de gran format mostren la “cultura catalana” en el sentit més ampli, des de la més popular, festiva i folklòrica, fins a la més innovadora i contemporània. S’exposen en cubs de gran format (2x3x3metres) en diversos espais públics de la ciutat , ubicats en diferents localitzacions de Vic visibles les 24 hores del dia. Els cubs estaran per la ciutat fins al mes de març. 

Consulteu aquí tota la programació del mes de febrer. 
 

Exposició "A través del mirall". Foto: VICCC2016

Arxivat a