L'alcalde de Torelló abandona Unió

Santi Vivet es desmarca del partit per les seves posicions davant del procés sobiranista, però es mantindrà a l'alcaldia com a independent

Redacció
26 de gener del 2016
Actualitzat el 28 de gener a les 10:59h
Santi Vivet, a la campanya electoral de les municipals
Santi Vivet, a la campanya electoral de les municipals | Adrià Costa

Santi Vivet. Foto: Adrià Costa


L'alcalde de Torelló, Santi Vivet, ja no és militant d'Unió. De fet, va presentar la seva renúncia amb una carta a la direcció democratacristiana al novembre. Vivet ha explicat a l'ACN que s'ha desmarcat del partit perquè sent "allunyament" de les tesis i les decisions que ha pres UDC des de l'estiu, arran de la consulta interna a la militància i la ruptura de la federació de CiU.

Vivet, que va entrar a Unió fa dotze anys, assegura que no entén la sortida del Govern dels seus tres consellers ni tampoc el to i les crítiques a CDC durant la campanya de les eleccions del 27-S al Parlament. Per ara, descarta adherir-s a Convergència o Demòcrates, el partit escindit d'Unió. Per això, pilotarà l'alcaldia com a independent –és el seu segon mandat- en un equip de govern format per regidors convergents i exsocialistes.

"Sense fer soroll". Així és com ha volgut marxar Santi Vivet, del partit que ha defensat des de 2003. Evita parlar de discrepàncies i defuig l'expressió "estripar el carnet". Ho defineix com a "allunyament" de les tesis que ha esgrimit la formació que, fins fa pocs dies, dirigia Josep Antoni Duran i Lleida. "No vull fer mal, he marxat perquè he volgut, no estic enfadat, però entenc que les coses no s'han fet bé, i has de decidir si ser-hi o no", ha reflexionat. No s'ha fet bé, a parer de Vivet, des d'aquest estiu. No ho ha fet públic fins ara perquè, entre d'altres, no pretenia ser "al mig" del debat al municipi entre dues campanyes electorals.

Vivet ha assenyalat com a punt d'inici de l'allunyament la consulta interna a la militància democratacristiana del 14 de juny sobre si Unió havia de seguir al full de ruta del procés sobiranista en base unes determinades condicions. "Potser no s'hi havia d'haver arribat", diu, perquè el partit ja estava "trencat". Lamenta que les corrents internes de la formació fossin "incapaces" de posar-se d'acord i de "no rentar la roba bruta a casa". Com a conseqüència d'un resultat molt ajustat, la ruptura de CiU i la sortida del Govern dels consellers Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. Que marxessin de l'executiu d'Artur Mas és una decisió que tampoc comparteix i per la qual no va rebre "gaires explicacions".

També es mostra disconforme, sobretot pel to, amb les crítiques a CDC durant la campanya del 27-S, a les eleccions al Parlament. Creu que es podria haver fet d'"una altra manera" després de "tants anys" sent socis de federació. Ja llavors, ha recordat, no es va implicar en els actes polítics d'aquells dies. La posició "ambigua" d'Unió en el procés sobiranista –Vivet s'ha manifestat a favor del 'sí” a la independència- no creu que hagi ajudat, ni tampoc la postura al voltant del procés participatiu del 9-N.

Alcaldia independent

Amb la marxa de Vivet, UDC només manté ara l'alcaldia de Perafita a Osona, amb Ramon Casals. L'alcalde de Torelló seguirà pilotant l'alcaldia en condició d'independent, amb un equip de govern format per regidors convergents i dos del grup Fem Torelló, exsocialistes.

Torelló és el tercer municipi més gran d'Osona, on CiU va prendre l'alcaldia al PSC en imposar-se a les municipals de fa vuit anys.
Arxivat a