Sant Hipòlit de Voltregà ja paga els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana

L’Ajuntament té com a alcalde el socialista Xavier Vilamala | La moció que ha permès la iniciativa es va aprovar amb els vots de Som Voltregà i CDC, i l’abstenció del PSC

Redacció Osona.com
22 de gener del 2016
Actualitzat a la 13:03h

Els quatre regidors de CiU a Sant Hipòlit, el passat 19 d'agost, posant l'estelada al balcó de l'Ajuntament. Foto: CiU Voltreganès


Sant Hipòlit de Voltregà s’ha afegit a la desena d’ajuntaments de la comarca d’Osona que opten per ingressar els impostos municipals directament a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). L’Ajuntament d'aquesta població ja hi ha efectuat el seu primer pagament, segons fonts municipals. Concretament, la tresoreria del consistori ha liquidat l’IRPF del quart trimestre del 2015 a l’agència catalana.

Aquesta acció del govern municipal arranca amb l’aprovació, el passat 14 de setembre, de la moció del grup municipal de Som Voltregà-AM, la qual instava a liquidar els impostos municipals a l’ATC. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de Som Voltregà-AM i CDC, mentre que va rebre les abstencions dels regidors del PSC.

Cal recordar que la tensió a l’Ajuntament de Sant Hipòlit ha estat constant des de les eleccions municipals del 24 de maig. El consistori sortint va deixar una aritmètica complicada, on es necessitaven suports per formar equip de govern: quatre regidors del PSC, que va guanyar les eleccions; quatre de CiU i tres de Som Voltregà-AM, vinculat a ERC. Finalment, i després d’unes negociacions molt complicades, Som Voltregà-AM va formar govern amb el PSC i va deixar CiU a l’oposició. En aquest marc, l’alcalde escollit va tornar a ser el socialista Xavier Vilamala.

El procés sobiranista ha estat en diverses ocasions el detonant d’aquesta tensió, molt accentuada entre CDC i el PSC, amb Som Voltregà-AM al mig, fent de pèndol cap a un costat o cap a l’altre. Entre aquestes polèmiques, destaquen la multa que es va voler imposar als regidors de CDC per posar una estelada al balcó de l’Ajuntament o, la més recent, aquesta mateixa setmana, la moció convergent on s’instava a no pagar part del sou als funcionaris municipals que no fossin independentistes, i que ha aixecat una gran polseguera mediàtica a nivell nacional.

Pel que fa a la moció que ha permès el pagament dels tributs a l’ATC, Som Voltrega-AM explica que “aquest és un primer pas cap a la sobirania fiscal, que ha de permetre que sigui la Generalitat de Catalunya la que recapti i gestioni tots els impostos generats a Catalunya”. En la presentació de la moció, SOM Voltregà també argumentava la seva aprovació perquè “en l’actual procés d’independència que estem vivint, aquest tipus d’accions han de permetre enfortir les estructures d’estat (en aquesta cas l’ATC) que necessitem que es consolidin per poder fer efectiu i viable el nostre propi estat”.

SOM Voltregà-AM entén que l’Agència Tributària de Catalunya ha de ser l’ens fiscal de referència de l’Administració local catalana. Per aquest motiu, defensa aquesta iniciativa com “un exemple de les diferents accions que es poden emprendre des dels municipis per tal de reforçar les institucions catalanes sota l’estricta referència de sobirania plena”.