Els Tonis de Roda de Ter, les Masies de Roda i Centelles es resisteixen al fred

Continua la popular festa a Osona | També hi hagut alguns actes a Manlleu, per escalfar l'ambient

Un grup de Mossos d'Esquadra va participar al passant dels Tonis de Roda de Ter
Un grup de Mossos d'Esquadra va participar al passant dels Tonis de Roda de Ter | Josep M. Costa
Redacció Osona.com
19 de gener del 2016
Actualitzat a les 12:31h

Un grup de Mossos d'Esquadra va participar al passant dels Tonis de Roda de Ter. Foto: Josep M. Costa


La popular festa del Tonis s'ha traslladat aquest cap de setmana a Centelles i Roda de Ter i les Masies de Roda. El fred i el vent, sobretot el dissabte, han marcat els passants. Tot i això, la gent ha sortit al carrer per rebre les tradicionals carrosses i cavalls. També hi hagut alguns actes a Manlleu.

El dissabte, 16 de gener, va ser el torn de Centelles. El programa va començar a les 9 del matí, amb una missa i el tradicional esmorzar, que donava pas al passant. A les 12 del migdia es van beneir els animals a la plaça Major. Hi van participar una cinquantena de carruatges, acompanyats de molts cavalls. La festa es va tancar al pavelló vell, a les 2 del migdia, amb una arrossada popular, ball i activitats infantils.

 

Passant dels Tonis de Roda de Ter. Foto: Josep M. Costa

Pel que fa a Roda de Ter i les Masies de Roda, els actes centrals es van concentrar en diumenge, amb el passant de cavalleries i grallers, que va arrencar a les 11 del matí del barri de Fontanelles. Després d'uns quants anys, la festa es va tornar a celebrar en diumenge, sense coincidir amb cap altre de la comarca. Hi van participar uns vint carruatges i una cinquantena de cavalls. Entre aquests, destacava un grup d'agents dels Mossos d'Esquadra, a cavall. Les curses de ponis, cavalls i rucs, a les 4 de la tarda, van posar punt i final al programa.

Per altra banda, aquest cap de setmana ja es van iniciar alguns dels actes de la festa dels Tonis de Manlleu, que tindran el seu punt culminant amb el passant dels Tres Tombs, el 24 de gener. Així, aquest divendres, 15 de gener, va tenir lloc el pregó, a càrrec de Carles García, antropòleg i director del Museu del Ter, i el sopar informal dels Tonis. El dia següent, dissabte, es va fer la cercavila dels traginers.
 

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis de Centelles

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis de Roda de Ter i les Masies de Roda

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

 

Pasant dels Tonis de Centelles. Foto: Josep M. Costa