La Diputació redueix dràsticament la tala d'arbres a dues vies del Lluçanès

La decisió és fruit de les reivindicacions veïnals | En principi, només se sacrificaran 25 arbres dels 108 existents | Les obres a les dues carreteres costaran 2,2 milions d’euros

Trobada dels alcaldes amb Jordi Fàbrega, a Perafita
Trobada dels alcaldes amb Jordi Fàbrega, a Perafita | Diputació BCN
Redacció Osona.com
14 de gener del 2016
Actualitzat el 06 d'abril a les 9:33h

El projecte de millora del traçat de les carreters BP-4654 i BP-4653 entre Sant Agustí de Lluçanès i Perafita, fins enllaçar amb la C-42, amb un total d'11 quilòmetres, respectarà un total de 88 arbres existents en el seus vorals. En un principi, el projecte contemplava la seva supressió per motius de seguretat vial. Així ho va explicar el diputat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, als alcaldes dels municipis afectats així com als representants de la plataforma Lluçanès Viu, en una reunió mantinguda a l'Ajuntament de Perafita.

Tots els arbres són plataners, la majoria centenaris. Es van plantar a principis de segle passat, pels camins on passaven les carretes amb animals i tenen un alt simbolisme emocional.

Les obres de millora del traçat, confort i seguretat d'aquestes carreteres, eix important de comunicació a la zona nord del Lluçanès, entre Sant Quirze de Besora i Olost, respectaran la majoria d'arbres, situats en els marges i en diferents punts del seu traçat. Finalment, per aquests obres caldrà sacrificar només 25 arbres d'un total de 108 existents actualment.

El manteniment d'aquests arbres ha estat una de les reivindicacions del veïns de la zona així com de la plataforma Lluçanès Viu, com un senyal d'identitat dels camins d'aquesta comarca. En aquest sentit, el diputat Jordi Fàbrega ha manifestat l'interès de la Diputació de Barcelona de respectar aquesta voluntat del territori però que s'ha hagut d'adaptar també a les normes de seguretat viària.

En la reunió informativa hi han participat els alcaldes de Perafita, Ramon Casals; Alpens, Montserrat Barniol; Sant Boi de Lluçanès, Josep Maria Masramon; i el de Sant Agustí del Lluçanès, Josep Pujol, així com representants veïnals i de la plataforma Lluçanès Viu.

Les obres d'aquestes carreteres s'inicien aquesta setmana i compten amb un pressupost de licitació de 2,2 milions d’euros i un període d'execució de vuit mesos. El projecte contempla una sèrie de vuit actuacions, quatre a la carretera BP-4653 i quatre més a la BP-4654. A cadascuna d'aquestes carreteres es realitza una millora amb variant local i tres millores amb condicionament del traçat amb radi mínim de 50 metres, assolint els sobreamples requerits en revolts. En totes les actuacions s'executa cuneta revestida i drenatge transversal en punts necessaris.

Juntament amb aquestes dues carreteres, també s'actuarà a la BV-4608, que enllaça amb al nucli de Sant Boi de Lluçanès, on estan afectats 19 arbres situats a l'entrada de la població, que es tallaran. En aquest punt les obres contemplen també la construcció d'un itinerari per a vianants (una mena de passeig) i es replantaran 40 arbres nous, tots autòctons (alzina o roure). Aquest projecte, també finançat per la Diputació, té un pressupost de 250.000 euros.
Arxivat a