Taradell celebra avui l'històric passant dels Tres Tombs

La Festa dels Tonis concentra gairebé un centenar de carruatges i uns 150 genets

Redacció Osona.com
10 de gener del 2016
Actualitzat a les 8:29h
Els passant dels Tres Tombs de Taradell
Els passant dels Tres Tombs de Taradell | Josep M. Costa

La festa del Tonis, una de les tradicions més arrelades a la nostra comarca, torna puntual a la seva cita, a principis d’any. El passant dels Tres Tombs, amb carruatges i cavalls de tota mena, se celebrarà aquest diumenge, 10 de gener, a Taradell.

Els carrers del municipi es convertiran avui en un museu a l’aire lliure. La diada s'iniciarà amb la recepció d’autoritats a l’ajuntament i l'entrega del guardó al Toni d’Honor, que aquest any serà lliurat al programa Super3, de Televisió de Catalunya, que enguany celebra el seu 25è aniversari.

Seguidament començarà el passant dels Tres Tombs, que presentarà tots els seus elements característics: tortell i panets, benedicció, el burro català i animals de treball com les mules, els matxos o les eugues. Aquests animals sortiran als carrers engalanats amb guarniments catalans i estaran enganxats, generalment, amb carros que s’han recuperat i treballat al centre de L’Alzinar de la Roca. S’espera la participació d’uns 90 carruatges i uns 150 genets. És important destacar la participació al passant de nombroses entitats i ciutadans del municipi, així com participants de la resta de la comarca i Catalunya.

La festa dels Tonis a Taradell es complementa amb altres esdeveniments paral·lels com el 3r concurs d’Instagram Tonis de Taradell, que es convoca amb la col·laboració de la comunitat InstaOsona, la IV Trobada d’Autocaravanes o la Fira Duros a Quatre Peles, organitzada per l’Agrupació de Botiguers de Taradell.

Aquest dissabte al vespre ja va tenir lloc l'encesa de fogueres, que es realitza des de fa més de 30 anys, i que serveix per escalfar l’ambient. Els taradellencs i visitants aprofiten el caliu de les brases per coure la botifarra, la cansalada i les llesques de pa per fer el tast del porc, acompanyat d'un rajolí de vi dels porrons que es reparteixen entre el públic.

 

Presentació de la festa dels Tonis de Taradell d'enguany. Foto: Tonis de Taradell

El mateix dissabte al vespre es van celebrar dos dels actes més emblemàtics dels darrers anys. D'una banda, l’elecció de l’Hereu de Taradell, escollit a través de votació popular. De l’altra, el pregó, que va anar a càrrec del taradellenc Francesc Homs Soler.

 

Més informació, al web dels Tonis de Taradell

Programa de la festa dels Tonis de Taradell

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis de Taradell

Recull de galeries de fotos de la festa dels Tonis a Osona

Arxivat a