Els Reis reparteixen màgia, casa per casa, a Santa Eulàlia de Riuprimer

Ses Majestats lliuren en persona els regals als nens del poble

El rei Baltasar, en un domicili de Santa Eulàlia de Riuprimer
El rei Baltasar, en un domicili de Santa Eulàlia de Riuprimer | Albert Vilademunt
Anastàsia Klimkovich
08 de gener del 2016
Actualitzat a les 10:16h

La carrossa de Baltasar, el rei negre, a la plaça de l'Església. Foto: Albert Vilademunt.


El vespre del 5 de gener marca l'arribada dels Reis Mags. És la nit més màgica de l'any. Tots els infants els esperen amb molt d'entusiasme, totes les mirades estan posades en ells. Els reben amb una gran cavalcada, carregada de llum, color, dolços i sorpreses. 

Els habitants de Santa Eulàlia de Riuprimer, des de la comissió de Reis, organitzen la seva tradicional cavalcada des de l'any 1978, perquè Melcior, Gaspar i Baltasar arribin amb el seu seguici a tots els racons del poble. Enguany, un remolc de tractor va quedar replet de presents, per a un total de 80 famílies.

La tradició en aquesta població, però, difereix sensiblement d'algunes de les localitats veïnes. Ses Majestats no pugen d'amagat als domicilis, sinó que es presenten personalment als llocs, entren per la porta i lliuren en mà els regals als nens. La tasca és dura i s'allarga una bona estona.

 

Pessebre vivent.  Foto: Albert Vilademunt.

Les carrosses dels Reis a Santa Eulàlia de Riuprimer van recórrer els carrers del municipi guiats pels fanalets dels nens, mentre els saludaven i els hi llençaven caramels. Un cop al centre, els Reis d'Orient es van dirigir a l'Ajuntament per rebre les claus del poble de la mà de l'alcalde i així poder accedir als habitatges dels més menuts.

A continuació, Ses Majestats es van dirigir al pessebre vivent, on van fer l'adoració al nen Jesús, per regalar-li or, encens i mirra. El nen Jesús sol estar representat per l'últim nen que ha nascut al poble. 

Tot seguit, els Reis Mags van repartir coca, xocolata i regalèssia als nens, perquè l'espera fos més dolça.  

Un cop acabada la cavalcada, durant la nit, els Reis amb l'ajuda dels seus patges van anar, casa per casa, a repartir els regals. En alguna ocasió però, els Reis van deixar carbó a algun dels nens per advertir que cal portar-se millor.

La cavalcada de Santa Eulàlia de Riuprimer la va organitzar per primera vegada un petit grup de veïns. Després l'organització es va traspassar a  la comissió de Reis, formada exclusivament per voluntaris del poble.

La cavalcada ha evolucionat molt amb el transcurs del temps. Tot va començar amb un sol tractor i remolc, ara, després de 37 edicions els veïns del poble s'han involucrat cada cop més i han incorporat moltes novetats.
 

El Rei Baltasar i els patges entreguen el regal en una casa. Foto: Albert Vilademunt.