Els galejadors de la Festa del Pi de Centelles preparen els seus trabucs

El dia central de la festa serà aquest dimecres

Redacció
29 de desembre del 2016
Actualitzat a les 8:29h
Centellencs carregant el pi dins l'església, l'any passat
Centellencs carregant el pi dins l'església, l'any passat | A. Alemany

Centelles celebrarà aquest dimecres, 30 de desembre, el dia central de la Festa del Pi, una tradició documentada des de 1751 i que a hores d'ara continua més que viva. La jornada començarà de bon matí amb els trets dels galejadors, que després de despertar el poble amb l'esclat les seves escopetes, es dirigiran al bosc a tallar el pi escollit per Sant Esteve.

L'arbre es pujarà a força de braços damunt un carro que empès per bous el portarà fins a la plaça Major. La pólvora dels trabucs tornarà de color gris l'atmosfera, alegrada poc després pel típic Ball del Pi. Finalment, als volts de la una s'entrarà l'arbre dins l'església, on com es costum, s'hissarà fins a l'alçada de Santa Coloma, la patrona del poble.

La festivitat, que va començar dissabte 26 de desembre, s'allarga fins al 6 de gener. El dia posterior a la Nit de Reis és quan es despenja el pi i es reparteixen les seves branques entre els més de 350 galajedors participants.

Aquesta festa va ser distingida amb el títol de Festa Tradicional d’Interès Nacional el 17 novembre de 1987 i el 2010 va entrar a formar part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. A Osona hi ha altres celebracions que també apareixen en aquest llistat com: la Plantada de l'Arbre de Maig de Folgueroles, les Festes dels Tonis de Taradell i Santa Eugènia de Berga; El Divino de Sant Vicenç de Torelló i les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta.

Galeries de fotos:
-
2014 (Albert Alemany)
- 2013 (Sergi Camara/Albert Alemany)
- 2012 (Joan Parera)
- 2011 (Adrià Costa)
- 2010 (Josep Maria Costa)
- 2009 (Adrià Costa)
- 2008 (Adrià Costa)
- 2007 (Josep Maria Oliver)
- 2007 (Josep Maria Costa)
- 2006 (Anna Molas)
- 1983 (Josep Maria Montaner)
-1981 (Josep Maria Montaner)
-1978 (Josep Maria Montaner)
Arxivat a