Un projecte fotogràfic de J.M. Brugera reivindica la importància de les mans

El projecte Hu/Mans recull imatges de 16 persones que fan servir les mans per a la feina, afició o tarannà diari | Osona.com en publicarà una entrega setmanal, la primera, de Montse Vilà

Algunes de les imatges del projecte Hu|Mans
Algunes de les imatges del projecte Hu|Mans | Josep Maria Brugera
Redacció Osona.com
27 de desembre del 2016
Actualitzat el 30 de desembre a les 15:07h

Algunes de les imatges del projecte Hu|Mans. Cliqueu a sobre per veure la primera entrega. Foto: Josep Maria Brugera


Hu|Mans és una sèrie fotogràfica que recull moments de la vida de 16  persones (vuit homes i vuit dones) d’edats diferents i dedicacions diverses, que tenen en comú el fet de fer servir les mans per a la seva feina, afició o activitat quotidiana. Cada un d’aquests moments ha quedat registrat en quatre fotografies (una, que presenta la persona i la situació, i tres més de les mans de cadascuna d’aquestes persones).

L’autor de les fotografies és Josep Maria Brugera (1957), que ha treballat en aquest projecte fent una petita reivindicació de la importància de les mans en l’aprenentatge, la creació i l’activitat humanes. Malgrat la creixent significació de la tecnologia i de les eines instrumentals, les mans continuen sent cabdals en la nostra existència, recordant-nos cada dia les nostres capacitats, però també les nostres limitacions.

Osona.com publicarà periòdicament, al llarg de les properes setmanes, aquest treball que, partint de la fotografia, s’acosta a l’antropologia des d’una perspectiva humanista (o, potser, com apunta fent broma el seu autor, “manista”).

La primera entrega està dedicada a Montse Vilà, especialitzada en maquillatge artístic. Per veure-la, podeu clicar a l'enllaç de sota o a sobre la fotografia que encapçala aquest text.
 

Hu|Mans 1, Montse Vilà


Un autodidacta

Brugera es considera aficionat a la fotografia, no fotògraf. De formació autodidacta, no té una predilecció definida per un gènere concret. Li agrada la fotografia de natura, però també la de viatges, o la que té els carrers de la ciutat, de qualsevol ciutat, com a escenari. “Hi ha molts tipus de fotografia, però potser - diu- es podrien resumir en dues: les que fotografien gent i les que no”.

També afirma que fer aquesta sèrie ha estat engrescador i agraït: "Les mans diuen molt d’una persona, però en general una persona se sent molt més còmoda quan li fotografien les mans i no la cara. I llavors tot flueix més fàcilment, tot és més natural, amable i tranquil”.

Josep Maria Brugera. Foto: Adrià Costa