Cinc passos per evitar estafes a l'hora de comprar Loteria de Nadal

Desconfiar de la venda de participacions suposadament benèfiques o que les webs on les adquirim compleixin certes característiques

Europa Press
08 de desembre del 2015
Actualitzat a les 7:52h

Dècim de la Loteria de Nadal. Foto: E.P.

Comprar dècims per al sorteig de Loteria de Nadal per Internet ofereix duess avantatges: evitar cues al davant de les administracions que les venen i permetre al comprador escollir les terminacions o el número complet del seu dècim. Tot i això, existeix el perill de ser estafat a l'hora d'adquirir loteria a la xarxa.

El web de Loterías y Apuestas del Estado és el principal suport per comprar dècims de loteria, a més de webs de populars administracions com Doña Manolita o La Bruixa d'Or. Encara que existeixen força pàgines que també ofereixen aquest servei, és en aquestes on pot cometre's l'estafa. Et mostrem a continuació cinc passos per evitar el frau.

1. Comprova que la butlleta sigui autèntica: per fer-ho cal mirar que el bitllet tingui el segell de l'entitat que l'expèn i també comprovar que aparegui indicat "Fraccionamiento autorizado por Loterías y Apuestas del Estado".

2. Desconfia de la venda de participacions de suposades entitats benèfiques: podem descobrir-les si tenen preus molt baixos (al voltant dels 4 o 5 euros) o també comprovant si en el bitllet s'hi mostra l'import total pel que es participa, l'organització o causa benèfica a la que va dirigida, a més del número del dècim.

3. Assegura't de comprar a través d'un web segur: per ser-ho ha d'haver-hi un cadenat o una clau al peu de la pàgina i l'enllaç ha d'incloure una "s" quan es faci la compra (https//www...). També hi ha altres formes per descobrir l'autenticitat dels webs. Per exemple, observar si hi abunden les faltes d'ortografia i gramàtica, si tenen una dubtosa aparença, si contenen ofertes massa prometedores i si només hi ha un mòbil com a telèfon de contacte.

4. Sospita de l'entrega deficient dels bitllets o dècims: per estar-ne segur s'ha de comprovar que el web inclogui la direcció des de la qual es realitza l'enviament, els costos i l'estimació de temps de l'arribada de l'enviament (normalment entre 24 i 48 hores), a més de demanar en el moment de la compra la direcció a la que s'ha d'enviar el bitllet.

5. Guarda els correus electrònics i fes captures de pantalla: és recomanable guardar tots els correus relacionats amb la gestió de la compra de loteria i fer captures de pantalla del procés, especialment quan el web confirmi els teus pagaments.