A quins llocs de la casa hi ha més gèrmens?

La pantalla d'un mòbil conté més bacteris que un vàter net

Canal Digital
29 de novembre del 2015
Actualitzat a les 7:26h

Interior d'una casa en ple hivern.


La pantalla d'un telèfon mòbil pot contenir uns 600 bacteris mentre que un vàter net en conté prop de 20. Així ho revela un estudi de Sanytol sobre els "gèrmens a casa", fet en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB) i presentat aquest divendres.

Els objectes més "perillosos", però, no són els mòbils, sinó els draps i les esponges -el focus de contaminació més habituals de la casa-. De fet, segons l'informe els fregalls de cuina poden acumular més càrrega microbiana que el vàter: "Hi ha fins a sis vegades més bacteris en les baietes que utilitzem per netejar que a la tapa del WC", assegura Maite Muniesa, representant del Departament de Microbiologia de la Facultat de Biologia de la UB.

"Bacteris com la Salmonel·la, el Campylobacter o l'Escherichia coli, que són els patògens intestinals més comuns, poden estar fins a dues setmanes en una esponja humida", ha detallat l'experta.

Per aquesta raó, ha recomanat desinfectar-los diàriament amb un producte adequat i a alta temperatura. L'enquesta de Sanytol, realitzada a més de 1.000 residents a l'Estat espanyol, revela que menys d'un 20% desinfecta els fregalls i les baietes de cuina, la majoria es conformen a esbandir-los després de l'ús.

I és que un dels problemes més freqüents és que les persones confonen netejar amb desinfectar, conceptes diferents. La desinfecció només s'aconsegueix "amb l'ús de solucions netejadores que eliminin, inactivin o degradin també els microorganismes", com ara el lleixiu.