El Gran Recapte supera els 4 milions de quilos d'aliments a tot el país

Comencen les tasques de classificació dels productes recollits | La distribució s'inicia dilluns

Un voluntari porta els aliments recollits a El Sarró, el Banc d'Aliments de Manlleu
Un voluntari porta els aliments recollits a El Sarró, el Banc d'Aliments de Manlleu | Adrià Costa
Redacció Osona.com
29 de novembre del 2015
Actualitzat el 02 de desembre a les 17:22h

Un voluntari porta els aliments recollits a El Sarró, el Banc d'Aliments de Manlleu. Foto: Adrià Costa

 

Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya estimen, amb les dades recollides fins a les set de la tarda d'aquest dissabte, que el Gran Recapte d'Aliments, ha superat els 4 milions de quilos d’aliments bàsics. Aquesta xifra provisional fa preveure que aquesta setena edició assolirà una xifra final similar o superior a la que es va arribar a la passada edició, quan se'n van recollir més de 4,6 milions.

Aquest primer balanç recull les dades de Girona, Tarragona, Lleida, dels delegats comarcals de Barcelona i s’hi sumen els aliments rebuts al magatzem de Barcelona i part dels que encara resten als establiments i les plataformes logístiques dels mercats i les cadenes de distribució. Amb tot, la recollida encara no ha finalitzat, ja que la majoria dels punts de recollida estaran operatius fins ben entrat el vespre. Els voluntaris ja han començat a classificar els productes recollits i la seva distribució començarà dilluns.

Encara no hi ha dades concretes generals d'Osona. De moment, s'ha fet pública la xifra total de Manlleu, amb 9.754 quilos d'aliments, 1.016 quilos més que el 2014. Els aliments recollits en aquesta població més significatius són: 3.869 litres de llet, 1.111 quilos de pasta i 1.038 quilos d'arròs.

A Vic, segons xifres facilitades per la Creu Roja, s'han recaptat 46.936 quilos d'aliments, 11.000 quilos més que l'any passat. Els productes més donats a la capital han estat: llet (13.1807 litres), arròs (5.568 quilos), pasta (5.427 quilos) i oli (3.697 litres). També s'han recollit 656 unitats de bolquers. En aquests moments el col·lectat ja s'està repartint a les més de 700 famílies que acudeixen al Rebost Solidari de la ciutat.

En un comunicat, el Banc dels Aliments ha destacat que assolir la fita dels 4 milions de quilos "ha estat possible gràcies a la participació dels milers de ciutadans que han fet les donacions d’aliments i als voluntaris que han fet possible la campanya". Aquest diumenge, com que és una jornada festiva en la qual alguns comerços obren, encara continuarà la recollida en alguns punts.

Les tasques de classificació de tots els aliments recaptats han començat aquest dissabte i s'allargaran fins al 18 de desembre. La classificació dels aliments provinents de la ciutat i de la rodalia de Barcelona es fa en una nau cedida pel Parc Logístic de la Zona Franca. Per facilitar el transport dels voluntaris s'ha habilitat un servei d’autocars, cedits per l’empresa Moventia, que enllaça la seu del Banc dels Aliments de Barcelona amb la nau.

Cinquanta-dos punts de recollida a Osona

Pel que fa a Osona, durant aquests dos dies s'han habilitat un total de 52 punts de recollida en 11 poblacions (l’any passat, n'hi havia 35), la majoria ubicats en grans supermercats: Vic, Manlleu, Torelló, Sant Hipòlit de Voltregà, Olost, les Masies de Voltregà, Taradell, Tona, Malla, Centelles i Roda de Ter.

El Gran Recapte a Osona està organitzat per la Creu Roja, Càritas i el Rebost Solidari. A la comarca es demanava sobretot oli, llet, conserves (de carn i peix) i llegums cuits. També es feia una crida per donar productes i aliments adreçats a la infància: bolquers, llet infantil de continuació, pots de fruita i verdura, i farinetes.

Els beneficiaris del Banc dels Aliments a Osona durant l’any 2015 han estat 5.145 persones, de les quals 2.100 a Vic. Al Gran Recapte d’Aliments del 2014 a Osona es varen recollir 87.530 quilos.

El Gran Recapte d'Aliments en un supermercat de Vic. Foto: Adrià Costa